Miljöbilsnyheter från världens alla hörn!

powercirkle

Näst bästa månaden någonsin för laddbart i Sverige
September blev en mycket bra månad för de laddbara bilarna i Sverige. Nu finns 24 800 laddbara bilar i landet, efter att beståndet under föregående månad ökade med 1 449 bilar. Det är den näst högsta ökningen någonsin, och 175 % mer än motsvarande månad föregående år.
Laddhybriderna stod under månaden för 71 % av ökningen, och för första gången sedan april 2015 är nu de tre vanligaste laddbara bilarna just laddhybrider efter att Volvo V60 petat ned Nissan Leaf från tredjeplatsen. På fjärde och femte platsen finns dock elbilarna Nissan Leaf och Tesla Model S.
Källa: Power Circle AB

tesla

Går du i köptankar? 
Här är de vanligast förekommande elbilarna på den svenska marknaden för tillfället:
VANLIGAST FÖREKOMMANDE MODELLER, TOTALT BESTÅND
Källa: www.elbilsstatistik.se

Här laddar du din elbil i östra Värmland

Biogas, vätgas eller elbilar? Utvecklingen går med rekordfart och före år 2030 ska Sverige vara fossilfritt om allt går enligt planerna. Inom EU diskuteras det att förbjuda all försäljning av bensin- och dieselbilar efter 2030. Då behövs det något annat och utvecklingen går just nu snabbast med nya elbilar.
Bara för något år sedan var misstänksamheten stor mot elbilar eftersom körsträckan ansågs för kort. Då var det 5-6 mil som bilen kunde ta sig utan att laddas på nytt. Nu pratas det om 20-30 mil och Mercedes säger sig snart ha en elbil som klarar 50 mil och lika mycket klarar en Tesla.
Idag finns strax under 20 000 elbilar i Sverige men antalet stiger snabbt.
Något som också ökar snabbt är möjligheterna att ladda elbilen vid uppsatta laddstolpar vid företag, restauranger, mackar och p-platser.

McDonalds i Karlskoga har satt upp en ny laddstolpe som har tre uttag. CHAdeMO och CCS, samt ett AC-uttag på 22kW typ 2 vilket betyder att fler bilmodeller kan ladda jämfört med en tidigare laddstolpe som stod här.

Den nya kan ladda de flesta laddbara fordon som finns på marknaden idag. Hittills har det laddats 211 gånger med totalt 777kWh. Totalt i Karlskoga har det laddats el för att kunna köra 10 716 kilometer eller Karlskoga till Örebro 240 ggr.

mc-d krhmn-energi_ladda-din-elbil_maklarnytt-okt-2016

 

 

 

 

 

 

 

hort-hant-rott-blir-till-grontRött blir till grönt
Sverige var först i Europa med induktiv laddning för elbilar och nu vill man ta tekniken vidare ut på gatan. Idag är laddplattorna placerade på parkeringsplatser där elbilar som är försedda med trådlös laddning kan fylla på batterierna över natten. Men nu vill man ta det hela ett steg längre och placera laddplattor vid trafikljusen så att elbilar kan få kräm i batterierna medan de väntar på grönt ljus. Om allt går som planerat kommer Stockholm bli först ut med den nya tekniken.

hort-hant-bilvalet-avslojar-dig

Bilvalet avslöjar dig
I höst avgörs det vem som kommer att ta över efter Barack Obama och flytta in i Vita huset. Men redan nu kan vi få en hint om hur det dramatiska valet kommer att sluta. En undersökning visar nämligen att valet av bil också visar vem rösten faller på i det amerikanska presidentvalet. Gillar man elbilar så röstar man med största sannolikhet på Hillary Clinton, medan pickupälskare kryssar för Donald Trump.

hort-hant-ford-slacker-torsten

Ford släcker törsten
Det vattnas i munnen på Fords ingenjörer som nu vill börja tillverka dricksvatten från kondensen som blir över från bilens luftkonditionering. Doug Martin är mannen bakom idén och berättar stolt att det kan bli upp till 1,9 liter vatten per timme. Drycken lagras sedan i en tank och tappas upp ur en kran som är strategiskt placerad mellan förar- och passagerarsätet. Tja, ska vi tro på Ford så kommer det att bli färre stopp vid bensinmackarna för att släcka törsten. Tror ni man kan få det kolsyrat?

hort-hant-river-murar-bygger-bro

River murar – bygger bro
Nu är det hög tid att höja trafiksäkerheten anser Trafikverket som satsar hela 85 miljoner på en helt ny ekodukt. Den nya bron kommer att byggas över E6:an i höjd med Sandsjöbacka och projektet väntas vara klart sommaren 2018. Längs med vägen kommer viltstängsel att sättas upp och tanken är att passagen ska användas av såväl älgar, rådjur som människor. Ekodukten kommer att utformas med vegetation och efter att bron är byggd kommer man att undersöka hur flitigt den används.

av Jenny Nilsson / CNP AB

 

Leave a Reply