Älskade klassiker och unika objekt på sommarens Lisa Larson-utställning

Lisa Larson är en av våra mest älskade konstnärer. I sommar visas hennes verk i en stor utställning på Kristinehamns Konstmuseum. Här finns de kända figurerna och delar av hennes bruksgods, liksom modeller, skisser och andra unika objekt ur Larsons egen samling. Mnytt begav sig till museet för att hänga med på en guidad visning.

Det är en av sommarens första allmänna visningar, men guiden Anna Vänerhagen lotsar oss med van hand genom utställningen medan hon berättar om Lisa Larsons liv och verk, om hennes inspirationskällor och konstnärliga uttryck.

– Hon var ödmjuk i sitt skapande och hade en lekfullhet i sin process, det kom ständigt till henne nya idéer, berättar hon.

Utställningens titel Lisa Larson – En resa genom åren är välfunnen, för det är en resa genom ett långt konstnärsliv – Lisa Larson var aktiv från 1950-talet till sin död i mars i år – vi får följa. Att man fått tillgång till föremål från Lisa Larsons egen samling innebär att man utöver välbekanta verk som Larsons ungar, ABC-flickorna och Gunnar Sträng kan visa skisser, prototyper och verk från ungdomsåren, då hon ännu inte blivit konstnären Lisa Larson utan fortfarande var Inga Lisa Alhage i småländska Härlunda. Det ger en möjlighet att följa hennes skapandeprocess och hur hon utvecklades genom åren.

Lekfullheten är ett genomgående drag i Lisa Larsons konstnärskap.

– Många känner till henne eller har något hon gjort. Då är det roligt att ge den här fördjupande bilden, säger Anna Vänerhagen.

Väninnorna Eva och Christina, som åkt från Karlstad för att se utställningen, berättar att de ofta besöker Kristinehamns Konstmuseum.

– Jag är inte särskilt förtjust i Lisa Larson egentligen, säger Christina med ett skratt, men det är intressant att se hennes produktion och utveckling.

– Och att det är så gamla saker från så länge tillbaka, fyller Eva i.

Lisa Larson är en populär, det vore inte fel att drista sig till att säga folkkär, konstnär, vilket också märkts på intresset för utställningen.

– Det har varit väldigt välbesökt, säger Anna Vänerhagen och tillägger att det är extra roligt att få visa en sådan här utställning just på sommaren då det är en tid då många passar på att besöka museet.

– Det brukar komma mycket turister både från Sverige och utomlands, så vi tror och hoppas att det kommer mycket folk hela sommaren.

Text och foto: Nicklas Remmegård