Från balkongen högst upp har man rejäl utsikt över sundet, här trivs Janne Johansson.

Har byggt en skärgårdsdröm

I Kristinehamns skärgård har Janne Johansson och Maria Johansson Odenbrand byggt sitt drömhus. Med ett makalöst läge och massor av smarta lösningar såväl som anpassningar efter egen smak och eget behov är det ett hem att njuta av.

– Det är mycket altan alltså, säger Janne Johansson med ett leende när vi klivit ut på balkongen på tredje våningen och blickar ner på däcket som omger huset.

Nedanför oss glittrar Vålösundet, runt oss ljuder fågelsången och vrider man bara lätt på huvudet skymtar Vänerns obrutna horisont mellan trädtopparna. Här har Janne och hustrun Maria Johansson Odenbrand byggt sitt drömhus.

– Här har man både natur, vatten och rörelse, säger Janne, det är som på landet men ändå i stan.

2015 började man röja ur skogen som då täckte tomten och till lucia 2021 kunde de äntligen flytta in. Planlösning och utformning har man bestämt själva, och Janne har, med hjälp av olika snickare, själv byggt mycket av huset.

– Jag är utbildad inom snickeri så jag tycker det är jättekul, och man kan forma det själv på ett annat sätt om man är med och bygger än om man bara är där och tittar och åker igen.

Eftersom man själva utformat huset har man kunnat göra de anpassningar och speciallösningar man själv önskat. Man har jobbat mycket med ljusinsläppet, och den rejäla takhöjden, de generösa glaspartierna och att det är öppet mellan våningarna gör att man genast när man kliver innanför entrédörren slås av en känsla av lätthet och luft.

– Det är inomhus man lagt ner den mesta själen, konstaterar Janne medan han visar runt.

Man har genomgående en öppen planlösning, och större delen av nedervåningen utgörs av ett enda rum med både kök, matsal och en salongsdel. Här har man utöver ljuset också arbetat med olika takhöjder för att få de olika delarna att på samma gång separeras och smälta ihop till en helhet. Ett annat utmärkande inslag är hissen man installerat för att förflytta sig mellan våningarna.

– Det är smidigt att ha när man sitter uppe och ska ha med sig mat eller fika, säger Janne och berättar att hissen är väldigt populär hos barnbarnen när de kommer på besök.

På den del av tomten där man inte byggt veranda har man behållit naturtomten, det är både vackert och enklare att hålla efter än en vanlig trädgård.

Vi åker upp till tornrummet högst upp, och är tillbaka där vi började. På balkongen, och vid altanen. Den, altanen alltså, sträcker sig runt hela huset och täcker en stor del av tomten. På ena sidan finns swimmingpoolen, i andra änden uteköket. Här har man utan problem haft fester för uppemot 40 personer.

– Många tycker det känns som att komma till ett relaxställe, menar Janne.

Några få detaljer återstår av bygget – ett glasräcke runt altanen, en damm intill infarten, husets ljudanläggning ska kompletteras med baselement utomhus, poolhuset ska göras klart – men på det hela taget är drömhuset färdigt.

– Allting har blivit som vi vill ha det, och så man är nöjd med allt, konstaterar Janne och blickar ut över tomten, man bara njuter när man är här.

Text och foto: Nicklas Remmegård