Läsutmaning lockar till sommarläsning

Sommartider, sommarlov, semester. Den bästa tiden för läsning är nu, och i Filipstad är bibliotekets årliga läsutmaningar för barn och vuxna i full gång. Klarar du utmaningen belönas du med en bok och har chans att vinna ett presentkort.

– Förhoppningen är att kunna locka till rolig fritidsläsning och att man får upp ögonen för något man inte läst förut, säger Sara Urger på Filipstads Bibliotek.

Upplägget är enkelt. Man hämtar ett häfte på biblioteket, läser sina böcker, fyller i dem i häftet och lämnar in häftet på biblioteket. För barn upp till 16 år gäller att man ska läsa fyra böcker, vilka som helst, för att få en bok och åtta för att vara med i utlottningen. I vuxenutmaningen handlar det istället om att läsa böcker i minst tre av 20 kategorier som finns angivna i häftet. Alla böcker oavsett genre och språk räknas, och du kan läsa dem i vilket format du vill oavsett om det är som pappersbok, e-bok eller ljudbok.

– Vi vill uppmuntra till läsning under sommaren, och till att utmana sig själv att läsa något man annars inte hade läst, menar Sara Urger

Årets utmaningar startade i början av juni och pågår hela sommaren, sista datum för att lämna in sitt häfte och vara med i utlottningen av presentkort är 31 augusti.

– Några barn har redan hunnit lämna in sina häften, men vuxenböckerna tar kanske lite längre tid att läsa så de brukar komma lite senare.

Kategorierna i vuxenutmaningen – som i år bland annat innefattar en gul bok, en roman om en verklig person och en bok som översatts från tyska – funderar man ut själva. Ibland får man inspiration från liknande utmaningar i andra delar av landet, men man tittar också lite på vad det kommit för nya böcker under året.

– Det ska gå att hitta tre böcker för alla oavsett vilka intressen man har, menar Sara, vi hoppas att många vill vara med.

Text: Nicklas Remmegård

Se även: Redaktionens tips för att klara läsutmaningen