Redaktionens tips för att klara läsutmaningen

Behöver du inspiration för att klara Filipstads Biblioteks läsutmaning i sommar? Här tipsar redaktionens litteraturälskare Nicklas Remmegård om favoriter ur den egna bokhyllan som passar in i några av utmaningens kategorier. Böcker som är utmärkt läsning för en lat sommardag i hängmattan eller på stranden, eller uppkrupen i soffhörnet någon av de där dagarna när regnet knattrar mot fönstret.

En bok där hav, sjö eller vatten spelar en viktig roll:Tre böcker som på lite olika sätt kretsar kring vatten är Livbåten av Charlotte Rogan, Maja Lundes Blå och den på pocket nyligen utgivna Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist som handlar om den där sommaren när kompisgänget går från barn till ungdomar och allt förändras, vilket ställs på sin spets när några av dem hittar en sjöjungfru på grannön.

En roman om en verklig person: Oostende 1936 – Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll av Volker Weidermann är en roman om inte bara en utan flera verkliga personer som sommaren 1936 samtalar, umgås, skriver i den belgiska badorten Oostende. Allt medan mörkret faller över Europa.

En bok som översatts från tyska: Timur Vermes roliga satir Han är tillbaka där Hitler plötsligt vaknar upp i dagens Berlin, eller Franz Werfels lilla roman En kvinnas blekblå handskrift som är en av de bästa böcker jag läst på senare år. För att bara nämna två.

En bok som gavs ut för 50 år sedan, 1974: Häxringarna av Kerstin Ekman, eller P.C. Jersilds Den elektriska kaninen.

En bok med en veckodag i titeln: Har du ännu inte läst den rekommenderas Mödrarnas söndag av Graham Swift å det varmaste. Om kärlek över klassgränserna i 1920-talets England.

En bok med en fråga i titeln: Här kommer jag spontant att tänka på Hans Falladas klassiker Hur ska det gå för Pinnebergs?

En bok som utspelar sig på avskuren eller isolerad plats: Spännande Fyrvaktarna av Emma Stone utspelar sig i huvudsak på en fyr på en enslig klippa utanför Cornwall. Går väl knappast att tänka sig en mer isolerad plats än så?

En bok med färre än 150 sidor: Att skriva kort är svårt, men Édouard Louis Vem dödade min far? och Marcel Prousts ljuvliga essä Om läsning gör det med den äran, liksom César Airas egensinniga små berättelser (Samtalen är en favorit). Även den tidigare nämnda En kvinnas blekblå handskrift kvalar in med sina 140 sidor.

En bok som finns som film på Cineasterna: Fallet Collini av Ferdinand von Schirach. Bra film dessutom.

En bok som vunnit ett pris 2023: Tidningen Vi:s litteraturpris för 2023 delades visserligen ut först i våras, men jag tycker det räknas. Det gick till Annika Norlins Stacken, och du bör givetvis läsa den.

En bok med en familjemedlem eller ett släktband i titeln: Alkemistens dotter av Carl-Michael Edenborg.