En ”fena” på historier

Vad har gangstern Al Capone gemensamt med Kung Gustaf V, Elvis Presley och Barack Obama? Alla älskar Cadillac – detta spännande bilmärke som exempelvis var först med elektrisk startmotor, individuell framhjulsupphängning, helsynkroniserad växellåda och massproducerad V8. Det finns många historier om Cadillac och här är några av dem.

Cadillac grundades av Henry Martin Leland och första bilen presenterades 1903. Namnet härstammar ifrån den franske upptäcktsresanden Le Sieur Antoine de la Motse Cadillac och det är i själva verkat hans släktvapen som sitter i kylaren. Nej, det är inte speciellt långsökt eftersom Cadillac var mannen som grundade motorstaden Detroit.

en-fena-pa-historier-1-henry-martin-leland en-fena-pa-historier-2-kung-gustav-v

Tonvis med krom
Sveriges mest berömda avåkning inträffade den 28 september 1946 och inkluderade en Cadillac. Det var då kung Gustav V kraschade i ett vattenfyllt dike vid gamla Södertäljevägen och vips föddes ”Kungens Kurva”. Cadillac är dessutom musikhistoriens mest besjungna bil. Aretha Franklin, Chuck Berry, Hep Stars och Elvis Presley har alla hyllat sitt favoritmärke med gigantiska fenor och tonvis med krom. Elvis chockrosa Fleetwood var nästan lika känd som popkungen själv och här hemma låg Hep Stars etta på Kvällstoppen med låten ”Cadillac”. 

en-fena-pa-historier-3-elvis-presley en-fena-pa-historier-4-barack-obama

Jänkarnas kaxiga slogan var ”Standard of the world” och sedan 1983 är det Cadillac som sätter garagestandarden i Vita Huset. Ronald Reagan, Bill Clinton, George Bush och Barack Obama har alla valt att färdas i baksätet på en (just det) Cadillac.

av Johannes Gardelöf / CNP AB

Leave a Reply