10 skänk från ovan

Ärligt talat – att köpa sig en ny cabriolet som svensk är nästan att idiotförklara sig själv. Vädret är uselt, bilarna dyrare och säkerheten kan diskuteras. Men vår förkärlek till naturen ligger djupt rotad i våra blågula gener och det får oss att älska cabrioleter. Att färdas med himlen som tak är snudd på en religiös upplevelse, men för dig med beslutsångest kan det stora utbudet tyckas vara djävulens påfund. Som en skänk från ovan har vi känt och klämt på sommarens 10 mest gudomliga cabbar! 

Alfa Romeo 4C Spider

Alfa Romeo 4C Spider                              Pris: 694 990:- 

Alfa Romeo 4C Spider väcker känslor och den nätta italienskan tycks ha varje kurva på rätt ställe. Den knallröda färgen vid namn ”Rosso Alfa” skiner ikapp med solen och bakom det snygga utseendet arbetar en turbomatad bensinfyra på 240 hästar ihop med en sexväxlad dubbelkopplingslåda. Taket består av en tygsufflett och såväl avgasrör som störtbågar är tillverkat i kolfiber för att hålla vikten nere. Det här är verkligen ”amore a prima vista”, alltså kärlek vid första ögonkastet!

Audi TT RS Cabriolet

Audi TT RS Roadster Pris: ej fastställt. 

Vad sägs om en helt ny Audi TT i RS kostym? Den sportklädda tysken har fått ett betydligt vassare utseende med större luftintag, en fast monterad bakvinge och sportstolarna är lika kramgoa som en boaorm. I maskinrummet arbetar en rapp turbofemma på 2,5-liter vars effekt landar på 408 hästkrafter. Det nyutvecklade rivjärnet fixar hundrastrecket på 3,9 sekunder samtidigt som toppfarten är begränsad till 250 – men kan faktiskt höjas till 280 knyck på beställning.

BMW 2-serie Cabriolet

BMW 2-serie Cabriolet                      Pris: 297 000:- 

Bayrarna kommer med nya modeller i en strid ström och uppstickaren BMW 2-serie Cabriolet är en frisk fläkt som försetts med elmanövrerad tygsufflett. Modellen är tillägnad dig som älskar att köra bil och som dessutom vill ha ett praktiskt lastutrymme för den lilla familjen. De korta överhängen ger cabben en kraftfull attityd och motoralternativen är som vanligt alldeles för många. Eller vad sägs om bensinare på 136, 184, 245 respektive 326 hästkrafter eller dieslar på 190 respektive 224?

Ford Mustang Convertible

Ford Mustang Convertible   Pris: 382 400:- 

Ford Mustang är landets mest sålda sportbil just nu och den testosteronstinna muskelbilen lämnar inget åt slumpen. Det är med andra ord ett lätt bilval men desto svårare kan det vara att välja kostym: fastback eller convertible? Vi tycker jänkaren gör sig bäst med tygsufflett och inte minst med sången av en mullrande V8:a. Tycker du att 418 hästkrafter är i mesta laget så erbjuds även en mindre fyra på 314 kusar. Designen är lika läcker som karismatisk och detsamma gäller interiören. Ögonen söker sig direkt till de nostalgiska vippströmbrytarna och den korta växelspaken.

Jaguar F-Type Cabriolet

Jaguar F-Type Cabriolet Pris: 762 900:-

Vill du ha en underbar upplevelse bakom ratten? Då ska du ta dig en närmare titt på nya Jaguar F-Type Cabriolet. Den eleganta karossen bjuder på ett lika vackert som sensuellt linjespel och under huven på instegsmodellen arbetar en kompressormatad sexa på 340 hästar. Vill du ha ytterligare 155 hk så finns naturligtvis en V8 som ser till att sprinten till hundra fixas på 4,3 sekunder samtidigt som den brittiska atleten toppar 300 km/h.

Mazda MX-5 Roadster

Mazda MX-5 Roadster Pris: 224 900:- 

Världens mest sålda öppna sportbil finns i ny tappning och den känns piggare än någonsin. Mazda MX-5 har fått en miljon kunder att vädra plånboken sedan starten 1989 och det är inte särskilt konstigt. Den prisvärda roadstern bjussar på finfina köregenskaper och tuff design samtidigt som komforten är riktigt behaglig. I maskinrummet erbjuds fyrcylindriga bensinare på 131 respektive 160 hästkrafter. Tja, man behöver inte köra fort för det ska vara kul i en MX-5 och bilen är precis lika rolig nu som när den lanserades.

Mercedes C-klass Cabriolet

Mercedes C-klass Cabriolet              Pris: ej fastställt. 

Sedan, kombi, coupé och nu även som cabriolet. Mercedes C-klass imponerar med sin snygga design och den fyrsitsiga cabben bjuder på underbar komfort. Tygsuffletten öppnas eller stängs på tjugo sekunder och det kan man göra i farter upp till 50 km/h. Tyskarna har dukat upp en hel buffé med motorer vars effekt sträcker sig från 156 upp till 367 hästkrafter. Den sistnämnda arbetar i värstingen AMG C43 och därmed rullar noll till hundra på 4,8 sekunder samtidigt som toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Range Rover Evoque Convertible

Range Rover Evoque Convertible           Pris: 543 900:-

Evoque sticker verkligen ut från mängden med sin högst annorlunda design och inte minst i färgen ”Phoenix Orange”. Den täckta modellen har sålts i hela 500 000 exemplar och vad passar då bättre än att engelsmännen plockat fram vinkelslipen? Vips så får vi uppleva världens första suv-convertible och tygtaket kan fällas i farter upp till 48 km/h. Du kan välja mellan dieselfyror på 150 respektive 180 hästkrafter eller en bensinfyra på 240. Cabben är syndigt läcker och kommer dessutom med fyrhjulsdrift som standard.

Smart Fortwo Cabrio

Smart Fortwo Cabrio Pris: 156 000:-

Smart Fortwo Cabrio har tack vare sitt behändiga format blivit en riktig nackvridare.  Småttingen är precis vad namnet antyder en praktisk citybil för två och erbjuds med trecylindriga motorer på 71 respektive 90 hästkrafter. Fartresurserna är knappast hissnande utan sträckan till hundra tar hela 15,5 respektive 11,7 sekunder, men däremot kan ägarna glädjas åt den låga förbrukningen på 0,42 liter milen (gäller båda motorerna). Vi kan konstatera att det finns inga dåliga idéer. Bara mindre Smarta!

Volkswagen Beetle Dune Cabriolet

Volkswagen Beetle Dune Cabriolet Pris: 281 000:- 

Söker du efter en modern strandloppa? Tja, då faller Beetle Dune Cabriolet dig absolut i smaken. Folkan har försetts med högre markfrigång och rejält utställda hjulhus som fylls upp med bastanta fälgar på 18-tum. Naturligtvis bör tysken beställas i den fräcka kulören ”Sandstorm Yellow” som namnet till trots inte ska bjuda på något grus i maskineriet. Motoralternativen är nämligen pålitliga bensinare på 150 respektive 220 hästkrafter. Med hjälp av elmotorer så cabbar vi ner på tio sekunder blankt.

Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / CNP AB

Leave a Reply