2016 års trender ända in i kaklet

TILLBAKABLICK. 70-talsinspirerade mönstermix är het bland 2016 års kakeltrender. Här en platta med känsla av vävtapet. Serio Kiko, Kakelspecialisten.

2016 är det kakel med retrokänsla, gärna -70-tal som spås bli en av trenderna under året. Ytterligare strömningar är kakel som liknar andra ytmaterial. Och som alltid – kakel i olika grå nyanser.

Det är Gunilla Eriksson på Kakelspecialisten som trendspanat på stora kakelmässan i Cersaie i Italien.
– Nu blickar vi tillbaka men inte så långt i tiden utan mot 70- och 80-talet, säger hon. Kulörer och mönster från dessa årtionden återfinns i flera olika nya kakelserier.

Framträdande är kulörer som brunt, orange, grön och turkos. Typiskt 70-talsinfluerade. Och när det gäller 80-talet går tonerna mot aprikos, rosa, gult och ljusblått.
Tydligt är också att man i plattornas design hämtat mycket inspiration från andra ytmaterial i hemmet.
– Nu syns klinker med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Här finns också klinker med mattmönster och då kommer inspirationen från heltäckningsmattor och slitna orientaliska mattor.

TAPETLOOK. Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Såväl från tapeter som mattor. Här kakel med paisleymönster med samma namn. Bild 2. MÖNSTRAT. 70-talsinspirerat på vägg och golv på stora kakelmässan Cersaie i Italien. Och för den som inte vill gå all in funkar också en fondvägg.

cementine_evo_badrum

Klinkers som ser ut som trä har funnits ett tag på marknaden. Trenden har förstärkts, inte minst på grund av kaklets praktiska egenskaper.
– Svenskarna börjar allt mer att tycka om den här typen av träimitationer, menar Gunilla. Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra. De tål ju väta och är enkla att rengöra.
– Den nya tidens träklinker är ännu mer naturtrogen både i ytstruktur och mönster. Det är idag svårt att särskilja träklinker från riktigt trä.

LIKNANDE. Träimitationerna är numera ännu mer naturtrogna i både ytstrukturer och mönster. Här med mer sliten bränd look och stora skiftningar i kulörerna. Chevron Chic, Kakelspecialisten.

chevronchic

På mässan i Bologna syntes också mycket kakel och klinker i olika grå kulörer. En trend som aldrig går ur tiden men som förnyas på olika sätt.
– Det fanns en hel del kombinationer av kakel med olika nyanser av grått. Kakel som gärna också ger ett mönster när man sätter plattorna, som ett fiskbensmönster exempelvis. Men också kakel i grått med särskild ytstruktur, gärna med handgjord känsla, avslutar Gunilla Eriksson.

kakel i gråtonerSPARSMAKAT. Grå nyanser är trenden som aldrig ger sig. Numera också gärna med olika strukturer. Här kakel med handgjord känsla som genom sättningen får mönster. Cromnia, Kakelspecialisten.

 

text Marie Pallhed

Leave a Reply