Äntligen dags att njuta av amaryllisarna

AMARYLLISLOVERS. Amaryllis har attityd. Vare sig du låter den samsas med andra eller fungera som solitär. Och – den är busenkel att sköta. Foto Lina Arvidsson, Blomsterfrämjandet.

Amaryllis funkar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma. Och det intressanta är att den är lika snygg att inreda med oberoende av vilken inredningsstil du har.

Att följa en amaryllis från lök tills dess att den börjar blomma är en härlig upplevelse. De amaryllisar vi njuter av är vanligtvis hybrider inom släktet Hippeastrum. Hippeos betyder ryttare och astron stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken.
Det finns både småblommiga, s.k. miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis. Utbudet av färger på blommorna är enormt och man kan välja mellan vita, rosa, orange och röda nyanser, både enfärgade och tvåfärgade.
För att utvecklas väl behöver amaryllis endast vattnas sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.
Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.
Den med gröna fingrar kan spara amaryllisen och försöka driva den i blom igen. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12- 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.
Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Löken har betydelse

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft.

> Ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram.

> En amaryllislök av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor.

> Amaryllisar vars lök har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 gram får ca två stänglar.

> Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.

Den 19 november firas Amaryllisens dag.

Stickat Anna Skoog

STICKAT. Med hantverk matchar du krukans färg med amaryllisblomman. Foto Anna Skoog, Blomsterfrämjandet.

SE FILMEN. Unna dig blomsternjutning en dryg minut. Här är julblommorna arrangerade på nya sätt. Källa: Blomsterfrämjandet.

 

Leave a Reply