Marco Åkesson berättar att bergsbambun blommor när den är hundra år gammal och sedan dör. Alla individer från samma moderplanta blommor dock samtidigt, varför nästan alla bergsbambu i hela Europa dog för några år sedan då de stammade från samma moderplanta.

”Även en balkong kan producera mer än man behöver av tomat och gurka”

Sommaren nalkas och såväl blomster- som odlingssäsongen står för dörren. På Plantmarknaden ser man fram emot högsäsongen och ser att de senaste årens trender fortsätter och förstärks, samtidigt som det kommer en hel del nyheter.

– Vid sidan av ätbart har bland annat smällspirean och hortensiafamiljen ökat, och jag slår gärna ett slag för vidjehortensian, säger Marco Åkesson. Den blir omkring en meter hög och blommar ända in i september.

Trädgårdsäsongen är igång och snart når den sin verkliga högsäsong när värmen kommer och sommarblommorna slår ut. På Plantmarknaden i Lindesberg är man laddade inför sommaren och har fyllt på med nyheter bland såväl växter och fröer som i det övriga sortimentet. En av de mest synbara nyheterna är att man monterat en solcellsanläggning på butikstaket.

– Det är en rejäl satsning på att bli självförsörjande på el, säger Marco Åkesson, den har varit igång i ungefär en månad och än så länge producerar vi mycket mer än vi förbrukar.

Framöver under säsongen är tanken att det även ska sättas upp laddstationer för elbilar och att man då ska kunna erbjuda elbilsladdning med solel till kunderna under deras besök.

Solcellsanläggningen på taket är en stor investering för året, hittills har man producerat mer än man förbrukat.

– Man måste vara med och göra vad man kan för att bidra till omställningen.

Han lyfter även fram vikten av att värna de pollinerande insekterna. Där har man satt upp skyltar som visar vilka växter som är bra för exempelvis bin och det finns också färdiga frömixer med växter som blommar vid olika tillfällen under sommaren.

– Det gäller att se till att de har mat hela säsongen, och har du möjlighet så sätt upp ett insektshotell, det är bra både för pollinatörer och de som håller bladlöss och skadeinsekter borta.

Han beskriver att det varit en bra vår för växtligheten. Den har varit tidig och jämn, inte allt för tvära variationer i temperatur, ganska lagom.

– Det har varit en bra start, april har fortlöpt bra utan tvära kast. Men det är fortfarande torrt i marken, så lite regn ser vi fram emot, helst på nätterna.

Efterfrågemässigt ser man inför högsäsongen att de senaste årens trender fortsätter och förstärks. Inte minst det ätbara, allt från fruktträd, bärbuskar och grönsaker till kryddväxter är populärt.

– Att odla och skörda själv har fler och fler anammat.

Där har det även tillkommit en ny kategori som börjat med vad man skulle kunna kalla ”beredskapsodling”, att man vill odla för att ha större beredskap i händelse av kris.

– Fler vill lära sig, och det är alltid bra att kunna odla lite själv, konstaterar Marco och påpekar att det går utmärkt att odla även om man inte har en trädgård.

– Man får anpassa sig efter sina förutsättningar, även en balkong i solläge kan producera mer än man behöver av tomat och gurka.

För den med begränsat utrymme finns idag även sorter av exempelvis hallon och jordgubbar som är lämpliga för kruka och som går att skörda under längre tid, och pelaräpplen är både smala och går att klippa i önskad höjd och fungerar utmärkt i kruka.

– Så det går att skörda äpplen även om man bara har balkong, och även en fönsterbräda kan räcka för att odla lite kryddor.

Också trenden att odla dahlior håller i sig, och där är det främst de yngre som tillkommer efter att ha fått inspiration från sociala medier.

– Även chili är populärt bland yngre, berättar Marco och berättar att man snart kommer få in den mytomspunna chilisorten Carolina Reaper – i dag rankad som världens näst starkaste chili – i sortimentet.

Plantmarknaden är dock mer än växter. Man vill vara ett utflyktsmål för hela familjen, och i djurhagen väntar kaninerna och getterna ivrigt på besök, liksom papegojan Athos som alltid är i tjänst inne i butiken.

– Athos blir 45 i år, säger Marco, många som nu har med sig sina barn frågar om det är samma papegoja som när de själva var barn, och det är det.

Text och foto: Nicklas Remmegård