Trädgårdshandlarna ivriga att dra igång säsongen

Våren smyger sig på och snart är trädgårdssäsongen i full gång. Vi ringde upp trädgårdshandlarna för att kolla hur läget är såhär just innan säsongen drar igång på allvar.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Nicklas Remmegård, Lars Larsson, Eva Wiklund, Bergslagscenter, Anna Dudkova

Marco Åkesson, Plantmarkanden Lindesberg:

Hur är känslan inför säsongen?

Vi hoppas på att det ska bli en bra säsong. Det har varit en lång vinter, så då kan man ju hoppas på en fin vår. Vad det blir för väder är så klart avgörande, men vi tror och hoppas på en fin säsong.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Jag tror att det vi sett de senaste åren med odling av ätbart kommer förstärkas. Med det omvärldsläge som vi tyvärr har är det nog fler som kommer vilja odla själva. Grönsaker och sättpotatis, men också bärbuskar och fruktträd. Tror även vi kommer fortsätta se en trend på dahlior. För några år sedan var det ett gäng influencers som satte fart på dahliatrenden, och sedan dess har det framförallt varit en yngre generation som ”tagit över” och vill odla dahlior.

Har ni några nyheter?

Det kommer en del nyheter på växtsidan, och till sensommaren i fjol byggde vi ett växthus som vi kommer fylla med roliga grejer. Det tror vi kommer bli väldigt bra.

När öppnar ni för säsongen?

Vi öppnar inomhusavdelningen för fröer, jord, krukväxter med mera 18:e mars. Utomhusavdelningen räknar vi med att öppna fredag 12:e april, om inte vintern skulle komma tillbaka.

Sivert Andersson, Klockargårdens Handelsträdgård:

Hur är känslan inför säsongen?

Det har varit en lång vinter känns det som, men även om det är lite gråmulet just nu känns det som att längtan finns hos människor att komma ut i trädgården och sätta igång. Vi har en bra känsla inför säsongen.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Det som är ätbart håller nog i, att folk odlar lite matnyttigt. Dahlior har kommit starkt på senare år – det har vi satsat på en del.

Har ni några nyheter?

Vi har ändrat lite på sortimentet. Det växlar inte så mycket från år till år men det blir lite andra färger och så vidare. Vissa växter som vi sett efterfrågan på har vi lite mer av i år, och det kommer alltid en del nytt även om det sällan är så annorlunda från ett år till ett annat. Det som är populärt fortsätter vi satsa på, som million bells.

När öppnar ni för säsongen?

Vi öppnar för allmänheten till påsk, så hoppas vi att vårvädret hinner komma till dess.

Nils Bergslid, Niklasdamms trädgård:

Hur är känslan inför säsongen?

Jag längtar verkligen efter våren. Det har varit en ovanligt lång och lite småkrånglig vinter. Man ska inte klaga, men det var lite kallt med 30 minus, det är man inte riktigt van vid. Här är vi redan igång att räfsa gräsmattor fats det bara är början av mars, det känns vårligt i luften, vi längtar. Vi har full produktion i våra växthus, och ser verkligen fram emot sommarplanteringarna och sticklingarna.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Det är lite svårt att säga, det vet man aldrig riktigt vad som kommer bli populärt. Men jag kan tänka mig, och hoppas på, att många villa ha blommor med lite färg. Det är så dystert i världen och ett världsläge man inte trodde vi skulle hamna i, och då tror jag man vill ha färgglada växter som man blir glad av runt sig.

Har ni några nyheter?

Vi har en hel del nyheter på sommarblomsfronten, en del växter vi inte odlat förut så det blir nytt både för oss och konsumenten.

När öppnar ni för säsongen?

Vi har inte helt spikat datumet men senast till påsk, helgen innan om vädret tillåter.

Jonas Grund, Stolpens Trädgård:

Hur är känslan inför säsongen?

Det verkar vara ett sug att få komma igång. Samtidigt ser vi att internethandeln på växter ökar och att det dyker upp nya konkurrenter där. På internet är det inte alltid bra grejer, men det är enkelt och folk handlar där ändå. Det är också ett lite jobbigt läge med inflation och annat, men där kan effekten snarare bli omvänd att man tycker att man kan köpa nya växter till trädgården istället för att lägga pengar på annat. Vi tar hem mycket växter och är flexibla, men vi tror och hoppas att det ska rulla på ungefär som vanligt.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Jag tycker själv att det är roligt med ovanliga ätliga växter, som valnötter eller ovanliga fruktträd, och det ökar hela tiden. Likaså ätliga perenner. En del sådana kan vara svåra att få tag på, men det är roligt att erbjuda. Äpple är kanske inget som ökar, men har alltid en stadig efterfrågan.

Konsultation och ritningar minskar alltid i dåliga tider, men jag upplever att trädbeskärningar verkar ha ökat redan nu.

Har ni några nyheter?

Lite nya prydnadsgrejer, och vi har alltid en del nyheter på växter. Bland annat några ny sorters magnolia, en del fruktträd som persika, och vindruvor har vi fått tag på lite nya roliga sorter. Och en del nya blommor och prydnadsväxter så klart. Även prydnadsväxter har ett ekologiskt värde och gynnar bland annat bin och andra pollinatörer, och även vissa prydnadsväxter går faktiskt att äta.

När öppnar ni för säsongen?

Onsdag 20 mars, om det inte blir tio minusgrader till dess.

Arnold Kuipers, Helianthus Blomsterhandel Storfors:

Hur är känslan inför säsongen?

Känslan kommer mer och mer nu när det blir bättre väder och bättre temperatur. Här i Storfors ligger ännu en hel del snö och is kvar nu i början av mars, men vi förbereder en del för påsk och ser fram emot att trädgårdssäsongen ska ta fart.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Tulpaner i kruka provade vi i fjol och det blir mer och mer populärt, så det tror jag på. Fördelen med tulpaner i kruka är att de håller längre än vanliga tulpaner och kan stå i 2-3 veckor. Det ger mycket med lite vårblommor i hemmet.

Har ni några nyheter?

Vi har ett samarbete med ett företag i Nederländerna som ska leverera bärbuskar, häckplantor och annat. Vi har direktimport från Holland genom kontakter sedan jag var trädgårdsmästare där nere, bland annat av tuja och häckar. Det ska man börja med tidigt och inte sätta på hösten som sägs ibland, det ser man bara på vintern som varit nu, när det blir så kallt växer inte tujan, eller andra häckar, så bra. Det kan fungera i södra Sverige men inte här i Värmland.

När öppnar ni för säsongen?

Butiken är öppen hela året utom några veckor i januari, men vi börjar öppna upp utedelen lite smått i mitten av mars och fyller på undan för undan. Vädret får styra, så nu hoppas vi att vädret spelar med.

David Hveem, Hveems Handelsträdgård:

Hur är känslan inför säsongen?

Det är alltid kul när solen tittar fram, och det inte skulle vara så tokigt att själv vara hemma och pilla i trädgården. Vi håller på att planera för fullt och hoppas allt vi beställt ska komma. När omvärldsläget är så tungt måste man ha blommor.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Som vanligt tror jag det lättskötta kommer vara efterfrågat. Folk vill ha sådant som är lätt att sköta och som står kvar om man åker på semester i tre veckor på sommaren. Rosa och orange blommor är alltid efterfrågat. Det är ganska lika från år till år i den här branschen, en del vet vad de vill ha, andra vill fråga om råd.

Har ni några nyheter?

Lite nya färger på blommor, och vi har lite mer eukalyptus i år så det hoppas vi folk vill ha. På det stora hela kör vi på som vanligt.

När öppnar ni för säsongen?

2 april.

Elvira Sandwall-Lundin, Bergslagscenter:

Hur är känslan inför säsongen?

Känslan är att folk är väldigt taggade på att komma ut i sin trädgård. I fjol och året innan var känslan att det skulle vara ätbart, men nu känns det mer fifty-fifyt att man vill ha både det ätbara och det blommande. Känslan är att det kommer bli en bra säsong.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Krukhallon tror jag kommer vara populärt. De är bra i och med att man inte blir så begränsad, och har man ingen stor trädgård kan man ändå ha en kruka på balkongen eller uteplatsen, och de är taggfria vilket är bra om man har barn. Även syrenhortensior och hortensior överlag. De är lätta att torka, och torkat är fortfarande väldigt trendigt.

Har ni några nyheter?

Det kommer alltid nya sorter varje år, både perenna och pyrdningsbuskar och annat. Men den stora nyheten vi har är att vi kommer lansera en webbshop under våren. Där kommer vi ha hela sortimentet på heminredning, som man kommer kunna beställa hemifrån.

När öppnar ni för säsongen?

Butiken är öppen året runt, sedan hänger det på vädret när vi kan öppna utomhusdelen. Påsk brukar vara en stor trädgårdshelg, men i och med att det ligger tidigt i år och att vädret är en osäkerhetsfaktor vet man inte riktigt. Men vi håller koll på vädret och vill inget hellre än att säsongen ska komma igång!

Kjell Svedrin, Svedrins Trädgård:

Hur är känslan inför säsongen?

Vi får hoppas att det blir en bra säsong. Ser redan nu att det börjar komma folk trots att vi inte öppnat ännu (intervjun gjordes första veckan i mars, reds. anm.), så folk blir sugna när solen skiner.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Frukt och grönsaker och allt som går att äta har varit populärt de senaste åren, och det tror jag kommer fortsätta.

Har ni några nyheter?

Jag har inte jättekoll på exakt vad vi tagit in till butiken, jag jobbar mer med partidelen. Lite nya grejer och växter är det varje år, men kan inte peka ut något specifikt.

När öppnar ni för säsongen?

15 mars öppnar vi.

Diana Hoogendijk, Lilla Trädgården i Nora:

Hur är känslan inför säsongen?

Det är en bra känsla. Det är skönt när solen kommer fram och det blir vår.

Finns det något du tror kommer bli populärt, efterfrågat eller trendigt i år? Något du tror lite extra på?

Det är svårt att säga något specifikt jsut i år, men man märker att det blir mer och mer att man odlar själv hemma, särskilt ätbara saker.

Har ni några nyheter?

Inga direkt nyheter vad gäller produkter men vi har lite nya märken och leverantörer.

När öppnar ni för säsongen?

Vi öppnade butiken 7 mars.