Robotgräsklippare på stark frammarsch

Tyst och självgående – det är fördelarna med robotgräsklipparen som blivit allt mer populär. Inga bensinångor och inget oväsen som bryter stillheten i villaområdet. På Mandel Cykel och Trädgård i Karlskoga har man märkt det ökade intresset. Fortfarande säljs det dock många vanliga gräsklippare och den vanliga ”handjagaren” efterfrågas av de som har mindre ytor att klippa.

Robotgräsklipparen kom ut på marknaden för ungefär tjugo år sedan. Först på senare år har den blivit allt mer populär vilket förklaras av att priset gått ner, det har kommit allt fler modeller och de har blivit allt bättre. Fortfarande är det de vanliga gräsklipparna som man går bakom, som säljer mest men robotgräsklipparen ökar sin marknadsandel stadigt. Många kunder som tidigare haft åkgräsklippare väljer numera istället en självgående gräsklippare.
Nu är inte alla robotgräsklippare lika bra. Det gamla uttrycket att man får vad man betalar för gäller även här. Samtidigt kan det vara vettigt att satsa på ett etablerat märke som varit med länge och som har ett gott renommé.
Rätt inställd kan en robotgräsklippare sköta sig själv i veckor utan att driftstopp. De sämsta kan däremot ha svårt att ens hitta hem för laddning.
De bättre klipparna är också lättare att anpassa till tomten med kabeldragning och gräsmattans underlag medan de sämre varianterna ställer högre krav på underlaget, tomtens lutning och hur klippytan är utformad. En annan sak att tänka på är säkerheten där de lite dyrare är nästan omöjliga att skada sig på medan de sämre kan klippa både små barnfötter som nyfikna katter eller hundar. I värsta fall kan den billiga robotgräsklipparen rymma och kanske göra slarvsylta av grannens rabatter.

Lättskött och den klarar sig på egen hand. Det är fördelar med en robotgräsklippare. När gräset slutar växa på hösten lämnas klipparen in på robotgräsklipparhotellet för att bli ompysslad i väntan på nästa säsong. Lennart Persson har märkt ett allt större intresse för de tystgående klipparna.

I olika tester som gjorts visar det sig att de bästa robotgräsklipparna har riktigt bra prestanda men smakar det så kostar det. En modell som klarar en medelsvår till svår gräsmatta kostar runt 15 000 kronor Det finns värstingmodeller som kostar uppåt 50 000 kronor men då klarar de också det mesta med sluttande tomter, långa klipptider med mera.

Fortfarande säljs det många åkgräsklippare, speciellt till de med stora tomter, konstaterar Lennart Persson.

De flesta husägare klarar sig troligen med robotgräsklippare i mellanklassmodellen som kostar mellan 11 000 till 15 000 kronor De klarar gräsmattor upp mot tusen kvadratmeter.
En robotgräsklippare som fått bra testresultat och som utsetts till bäst i test två år i rad är Husqvarnas Automower 315. Husqvarna är för övrigt världsledande vad gäller robotgräsklippare och var tidigt ute på marknaden med sina modeller. Den som vill köper till en app som gör att robotgräsklipparen kan styras oavsett var man befinner sig. Tack vare appen går det också att spåra robotgräsklipparen om någon skulle få för sig att stjäla den.

av Björn Hallin

 

 

 

 

Leave a Reply