Testa årets två bästa kladdkakor nästa gång du bakar

Foto Erik Grundstroem

VINNAREN. Fjortonåriga Zack Aujalay vann Kladdkakeracet, Arlas tävling där barn mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Vinnarkakan innehåller både brynt smör och flingsalt.

Årets vinnare i Kladdkakeracet för barn och unga heter Zack Aujalay som vann med sin Kladdkaka med brynt smör och flingsalt. Här är receptet. Plus receptet på kakan som vann Folkets röst

Kladdkaka är ett av de mest omtyckta bakverken i Sverige och varje år anordnar Arla Kladdkakeracet som är en tävling som vänder sig till barn och unga för att sprida bakglädje och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept. Nu är vinnaren utsedd och det blev Zack Aujalay från Enskede med sitt recept på Kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

Årets jubileumsupplaga av tävlingen har slagit alla rekord i antal anmälningar. Över 200 recept har skickats in, en ökning med 20 % jämfört med förra året.

Av alla bidrag valdes sex finalister ut för att baka sina kladdkakor inför stor publik på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Där provsmakades och bedömdes kladdkakorna av en jury bestående av representanter från Arla, Bak- & Chokladfestivalen, förra årets Kladdkakeracetvinnare Amy Allegrini Hobson samt Årets Konditor 2015 Anders Oskarsson. Efter noggrann överläggning stod till sist Zack Aujalay från Enskede som vinnare av Kladdkakeracet 2015.

– Det känns helt overkligt att vinna och höra juryns motivering. Jag hade verkligen ingen aning om det skulle räcka hela vägen. Jag har bakat sedan jag var liten och det här gav ju mersmak. Nu ska jag fira med familjen, säger Zack.

Zacks kladdkaka vann med motiveringen: ”Less is more! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen.”

– Kreativiteten har fullkomligt flödat i årets tävling och Zacks kladdkaka hade verkligen det lilla extra. Den nötiga smaken av brynt smör i perfekt kombination med flingsalt förhöjer verkligen ett klassiskt recept. Förra året såg vi trenden ”gott plus gott är jättegott”, men nu ser vi något riktigt enkelt utfört till perfektion. Den är helt enkelt Sveriges godaste kladdkaka, säger Catarina Molin Österlund, projektledare för Kladdkakeracet.

Folkets vinnare blev Linnéa Nygren från Saltsjö-Boo i Stockholm med sin Kladdkaka med pecannötter, marshmallows och salt kolasås. Hon tog hem Folkets Röst i år, kategorin där publiken och besökarna på Bak- & Chokladfestivalen får rösta fram sin favorit.

 

Det vinnande receptet:

Kladdkaka med brynt smör och flingsalt av Zack Aujalay

10 bitar

125 g Smör
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
½ tsk flingsalt
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg

Hallongrädde: 3 dl vispgrädde, 225 g hallon, 1 dl florsocker, ev hallon som topping

Sätt ugnen på 150°. Bryn smöret, låt svalna något. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna. Vispa grädden löst. Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Sila bort kärnorna. Vänd försiktigt ner hallonpurén i grädden. Servera med hallongrädden och ev mer hallon.

Arla-Kladdkakor-20150917-Kladdkaka-med-brynt-smör-och-flingsalt Fotograf : Joel Wåreus

Arla-Kladdkakor-20150917-Kladdkaka-med-brynt-smör-och-flingsalt
Fotograf : Joel Wåreus

VINNARKAKAN. Kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

 

Vinnare av Folkets röst:

Kladdkaka med pecannötter, marshmallows och salt kolasås

12 bitar
200 g Smör
100 g mörk choklad
4 1⁄2 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 krm salt

Limenötter:
1 1⁄2 dl pecannötter
3⁄4 dl råsocker
1 1⁄2 msk limesaft
1 tsk flingsalt

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
rivet skal av 1 lime
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt

Vaniljgrädde:
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver

Topping:
1⁄2 tsk flingsalt
2 dl mini marshmallows
ev 1 ask physalis

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smör och choklad under omrörning i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till kakan och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 30×30 cm. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

Grovhacka nötterna. Rosta dem ca 3 min i en torr, varm stekpanna. Häll nötterna på en tallrik. Smält socker, limesaft och flingsalt i stekpannan, låt koka ihop ca 2 min under omrörning tills sockret är karamelliserat. Dra stekpannan från värmen och rör försiktigt i nötterna. Häll upp nötblandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och låt koka ca 5 min på svag värme under omrörning. Rör i vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna.

Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulvret. Skär kakan i 12 bitar. Ringla på lite kolasås på varje bit. Bryt limenötterna i mindre bitar och fördela på alla bitar tillsammans med marshmallows, flingsalt och ev physalis. Servera med vaniljgrädden. 

Arla-Kladdkakor-20150917-Kladdkakebakelser Fotograf : Joel Wåreus

Arla-Kladdkakor-20150917-Kladdkakebakelser
Fotograf : Joel Wåreus

FOLKETS RÖST. Kladdkaka med pecannötter, marshmallows och salt kolasås.

 

Leave a Reply