Gästhamnen i Kristinehamn populär bland husbilsägarna

Gästhamnen har 36 platser för husbilar och under de soliga dagarna i augusti har efterfrågan varit mycket stor.

– Hit kommer vi gärna tillbaka. Samtidigt som solen strålar från en klarblå himmel kommer det ständigt nya gäster till gästhamnen i Kristinehamn. Runt middagstid blir det kö till de 36 platserna för husbilar. Några åker vidare efter att ha stått här i några dagar och de tomma platserna fylls snabbt på.

Tommy Gustavsson tar hand om gästerna Odd och Oddny Silseth som kommit till Kristinehamn från Norge. Tipset om gästhamnen fick de när de träffade landsmän i Sunne som varit på besök och fått ett gott intryck av Kristinehamn. Kristinehamn är nydelig, som de säger och lovar att komma tillbaka nästa år.

Campinggäster

För några månader sedan utsåg Husbilsklubben.se Kristinehamn till Sveriges husbilsvänligaste kommun. En bidragande orsak till utmärkelsen är kommunens mångmiljonsatsning på den nya gästhamnen. När beslutet togs förra året om en investering på tolv miljoner kronor i gästhamnen var det en fråga om att vinna eller försvinna. Gästhamnen var i dåligt skick och kajen höll på att falla sönder. För pengarna fick kommunen en ny toppmodern gästhamn med nya bryggor och en strandpromenad.
Bryggan blev handikappanpassad och turistmagneten Bojorten Christine af Bro fick en egen bryggdel. I mitten av juni förra året klipptes invigningsbandet och gästhamnsentreprenörerna och bröderna Tommy och Jan Gustavsson mottog en symbolisk nyckel.
Sedan dess har gästhamnen dragit till sig allt fler besökare. Årets säsong ser ut att bli mycket lyckad. Platserna för husbilarna har varit populära medan båtbesöken har minskat något. Förra året kom mellan 15-20 båtar och lade till i gästhamnen medan det hittills i år kommit ett tiotal båtar. Nedgången kan till stor del förklaras av vädret med många regniga och blåsiga dagar.

Att så många husbilar kommer till gästhamnen är något som hela Kristinehamn har nytta av. Många stannar några dagar och under tiden besöker gästerna butikerna i centrum och tittar på sevärdheter och utställningar där Picassoutställningen dragit till sig stort intresse i år.
– Vi försöker ta hand om våra gäster så bra det går, säger Tommy Gustavsson.
Vi vill att alla ska känna sig välkomna och känna att de kan trivas hos oss. Vi försöker hålla en så hög servicenivå det bara går. Vi arrangerar grillkvällar och har en bra minigolfbana som alla kan spela på. Här är det också nära till allt och jag skulle tro att både Lidl och Coop som ligger närmast har märkt av att vi har många gäster men även butikerna längs Kungsgatan vet jag har fått fler kunder. Vi är också noga med att det ska vara rent och snyggt i gästhamnen och att alla ska få ett intryck av att det är välskött.
I mitten av september väntas besöksströmmen klinga av men gästhamnen håller öppet året om. Bland besökarna har norrmännen och tyskarna ökat kraftigt.
– Jag pratar ju tyska och det kanske sprider sig att de kan prata sitt modersmål när de kommer hit, menar Tommy.
Husbilsfolket träffar varandra på andra ställplatser eller campingar och då pratar de med varandra och ger tips om var det är bra att åka. Sedan spelar de sociala medierna in väldigt mycket. Skriver någon bra om ett ställe så sprider det sig väldigt fort.
Även husbilsklubbens hemsida bidrar till att ryktet om Kristinehamns gästhamn sprider sig.
Idag finns 36 platser för husbilar varav 20 platser är utrustade med el. På Tommys önskelista står att fler platser ska få el kommande säsonger.

 

av Björn Hallin

Leave a Reply