Nio timmar till Florida

(D a y t o n a – U S A)

Sedan Norwegian öppnade direktlinjer med bara nio timmars flygtid har Floridas nöjesparker och milslånga vita stränder med sommar året runt kommit så mycket närmare. Det har också bilentusiasterna upptäckt. Det är jätteenkelt att göra sin egen ”road trip” och det finns mycket att uppleva i landet där bilen fortfarande är nummer ett.

Nio timmar till Florida 2 - boka hyrbil

Att resa kollektivt klingar rysk kommunism i amerikanska öron – därför finns varken tåg eller snabbussar i Florida. En bil per familjemedlem är snarast en självklarhet. Vägnätet är generöst tilltaget, trafiken flyter lugnt och ingen visar fingret eller lägger sig på signalen om du tvekar i en korsning.

Ska man hyra bil i bilens hemland ska det vara en öppen muskelbil – vad sägs om en Corvette, Mustang eller Viper? Störst chans att få modellen man önskar är att boka innan du åker hemifrån. Inget ont om Toyota Prius, men det är kanske inte vad du tänkt dig när du glider fram bland de andra muskelbilarna på strandavenyn i Miami Beach med Beach Boys i radion.

Sedan Obama normaliserade kontakterna med bröderna Castro så har Kuba blivit mer lättillgängligt. Tidigare var det straffbart att resa från USA till Kuba. Nu kan du parkera bilen där vägen slutar i Key West och låta äventyret fortsätta på Kuba som bara ligger femton mil bort. Femtio år av isolering märks på många sätt och mer än hälften av bilarna består av amerikanska femtiotalare som hålls igång med ryska dieselmotorer.

Nio timmar till Florida 3 - Muscle Car City

Man behöver inte ta båten till Kuba för att uppleva den amerikanska guldåldern. Det räcker att åka till Punta Gorda och där ligger Muscle Car City, vilket är ett museum med över trehundra muskelbilar i nyskick. Varje helg är det swapmeets, eller bildelsloppis, utanför muséet som för övrigt huseras i ett tidigare Walmart-varuhus.

Att cabba ner och höra V8:an genom vindbruset är en del av tjusningen på Floridaresan. Speciellt på den enda stranden som fortfarande är öppen för bilar. Daytona är kanske mest känt för sina tävlingar på Daytona Raceway. Men det började med tävlingar på den hårt packade sanden och än i dag kan man varva upp motorn, låta hjulen spinna loss i sanden och ge järnet längs vattenkanten.

Ett mer raffinerat sätt att uppleva fart får du på Epcot Center i Orlando. General Motors och Disney har nämligen byggt en åkattraktion som får oss att köa i timmar. Det är närmast en fullstor bilbana där passagerarna får åka i Chevrolet-bilar i svindlande fart med häftiga accelerationer, dramatiska svängar och som grädde på moset – ett traditionellt svenskt älgtest.

Nio timmar till Florida 5 - Epcot Center

Bil- och flygintresse går ofta hand i hand. I Polk City finns vad som beskrivs som ”världens största privata samling av flygplan”. De flesta av planen kan ses både i luften och på marken och är man inte beredd att flyga med i baksits så kan man nöja sig med en lektion i någon av simulatorerna inne i hangarerna.

Som sagt, nio timmar tog flygresan till Florida. Det är lika lång tid som det tar att köra från Jacksonville i norra Florida till Key West som är USA:s sydligaste punkt. Här kan du titta på mängder av blänkande jänkare och uppleva en riktig solnedgångsfest. Trevlig resa!

Nio timmar till Florida 1 - vinjettbild

 

 

 

 

 

 

Text: Carl-Ingemar Perstad
Foto: Johannes Gardelöf / © CNP AB

Leave a Reply