Frågor av största vikt

Vad är det för skillnad på tjänstevikt och skattevikt? Vad sjutton är tågvikt, totalvikt och maxlast egentligen? Det är frågor av största vikt som vi nu ska reda ut.

Tjänstevikt är den sammanlagda vikten bilen har med full tank, smörjoljor, kylvätska samt utrustning som exempelvis reservhjul, verktyg och förare. I tjänstevikten räknas inte vikt för passagerare eller last in. Tjänstevikten finns angivet på registreringsbeviset.

Skattevikt är vikten på vilken vägtrafikskatten är baserad på. Det gäller personbil, lastbil, släpvagn med totalvikt på 751 kg och uppåt, tungt terrängfordon, buss, motorcykel, fyrhjuling som är registrerade som MC, motorredskap som t.ex. traktor.

Bruttovikt är en uppgift om vad ett fordon faktiskt väger vid ett specifikt tillfälle. Det utgörs av tjänstevikt och lastvikt vid det aktuella tillfället.

Tågvikt får vi då vi lägger ihop dragfordonets och en släpvagns bruttovikt tillsammans.

Maxlast är den maximala lasten i kilo (även takbox inräknat) som bilen eller släpvagnen får ta inklusive passagerare. Hur mycket det är står på registreringsbeviset.

Totalvikt får vi när vi lägger ihop bilens tjänstevikt, vikten för alla åkande som bilen får ta plus den maximala lastvikt som fordonet är godkänt för. Denna vikt får aldrig överskridas.

Maximal släpvagnsvikt är den sammanlagda vikten av släpvagn och dess last. Vikten får inte överskridas och det kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som registreringsbeviset anger. Med vanligt B-körkort får inte släpvagnens totalvikt överskrida 750 kg. B-körkort har en gräns på 3 500 kilo när det gäller hur mycket bil och släp tillsammans får ha i totalvikt. Med utökad B-behörighet ges möjlighet att dra fordonskombinationer med en sammanlagd totalvikt upp till 4 250 kg.

För att vara på den säkra sidan vad gäller vikter så kan man gå in på www.transportstyrelsen.se och deras ”släpvagnskalkylator”. Knappa bara in bilens och släpvagnens registreringsnummer samt din körkortsbehörighet så får du svar direkt.  

Leave a Reply