Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Genève flyttar till Quatar

Alltsedan starten 1905 har bilsalongen i Genève lockat besökare från hela världen – men nu är epoken slut. Den anrika mässan har flyttat till varmare breddgrader och mellan den 5:e och 14:e oktober får vi i stället rikta blickarna mot Quatars huvudstad Doha. Förhoppningsvis är det bara tillfälligt som världens exklusivaste bilsalong flyttar och arrangören säger att platsen är vald med omsorg. ”Mellanöstern är den snabbast växande marknaden för lyxbilar och det är här som antalet ultrarika poppar upp som sandkorn i öknen”

Oj, vilken bilskatt

Duesenberg rattades av dom rika och berömda i trettiotalets Hollywood – däribland den amerikanske skådespelaren Clark Gable. Bilmärket var lyxdroskornas crème-de-la-crème och     idag är Duesenbergs rullande drömmar både sällsynta och minst sagt svindyra. Därför gick det ett sus genom hela bilvärlden när en undangömd Model J från 1931 hittades i USA. Bilskatten hade stått och samlat damm under femtio år när en äldre dam började intressera sig för garagets innehåll. Värdet räknas i miljontals dollar!

OS-satsning för Lotus

Det är inte ofta man kan anklaga Lotus för att vara ute och cykla, men nu har biltillverkaren sadlat om inför olympiska sommarspelen i Paris 2024. Tillsammans med det brittiska landslaget i bancykling har man tagit fram en avancerad tävlingshoj som ska se till att engelsmännen trampar först över mållinjen. Det är dock inte första gången som Lotus tagit fram en lättviktscykel åt landslaget utan teamet hade stora framgångar under OS i Tokyo. Nu laddar man inför Paris och siktar mot nya guldmedaljer.

Stjärnor på catwalken

Under London Fashion Week äntrade Mercedes catwalken och visade upp en riktig snackis. Tillsammans med Moncler hade man klätt upp en G-klass i modejättens berömda dunjacka. Projekt Mondo G väger trots sitt luftiga utseende hela 2,5 ton och är försedd med en gigantisk dragkedja som löper över hela taket samt fyra fluffiga dunhjul. Konstverket är en rullande hyllning till G-klassen och inte minst Moncler som förra året knep tredjeplatsen när världens hetaste modevarumärken korades – bara slagen av Prada och Gucci.   

Wyclef sjunger ut om Apex

Wyclef Jean släpper nya ljuva toner men den här gången blir det varken hiphop eller reggae – utan ljudet av en elmotor. Musikgeniet har nämligen konstruerat sin alldeles egna drömbil och första leveranserna rullar i gång under nästa år. Apex AP-0 är en fjäderlätt supersportbil á 1200 kilo och elmotorn på 650 hästkrafter arbetar tillsammans med ett batteripaket på 90 kWh. Wyclef sjunger nu ut om Apex-projektet och berättar att kärran redan går att förhandsboka. Bara du har 3,8 miljoner kronor liggandes!

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB