Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Glamping med Porsche

Porsches vinst i Paris-Dakar-rallyt 1984 har resulterat i en helt ny hyllningsbil. 911 Dakar är en läcker sportkärra med offroad-egenskaper och har förutom fem centimeters högre markfrigång även ett takräcke med integrerade extraljus. Nu släpps ytterligare ett fräckt tillbehör för alla som gillar att campa, förlåt glampa, och för runt 90 000 kronor kan man utrusta sin ökenkärra med ett praktiskt taktält. Tillbehöret ska bana väg för en lyxigare campingupplevelse ute i det fria och under körning ligger allt snyggt förpackat i en takbox.

Matchbox firar 70 år

Historien om Matchbox började för sjuttio år sedan när ingenjör Jack Odell skickade i väg sin dotter till skolan med en handbyggd miniatyr liten nog att få plats i en tändsticksask. Den gjutna ångvälten blev en dunderhit på skolgården och resten är, som man brukar säga, historia. Matchbox revolutionerade leksaksindustrin och i slutet på 60-talet producerade man över 100 miljoner bilar om året. Sedan 1997 ägs företaget av Mattel och för att fira milstolpen har man tagit fram en jubileumskollektion bestående av ikoniska fordon från sju decennier. 

Rally med kunglig glans

Hans Majestät Konungen firar inte bara 50 år på tronen under året – utan även 60 år bakom ratten (eller 59 om vi ska vara petiga). Carl XVI Gustaf tog nämligen sitt körkort den sjunde juli 1964 och därmed finns mycket att fira på Öland den 26:e augusti. Då är det återigen dags för Svenska Kungsrallyt och årets startfält består av hundra bilar. För huvudpersonen blir årets upplaga extra känslosam eftersom arrangören med Kjell Gehammar i spetsen lyckats spåra upp bilarna i kungens liv. På torget i Borgholm blir det såväl presentationer som intervjuer av konferenciern tillika vår egen motorjournalist Johannes Gardelöf.

Retro och kul på fyra hjul

Den klassiska lillcittran 2CV tillverkades mellan 1948 till 1990 och man brukar säga att plåtburken löste problemen som inte fanns. Nu släpper Playmobil en charmig miniatyr som mäter 22,5 centimeter på längden. Fransosen erbjuder plats för fyra och har naturligtvis försetts med såväl avtagbart soltak som öppningsbar bagagelucka. Priset är 619 kronor och i affären ingår tre figurer, en gris, två gäss samt lika många mjölkkannor. Alltså den franska landsbygden i ett nötskal!

Tummen upp för Kuba

Dieselbristen på Kuba har lett till att landet tagit till minst sagt drastiska åtgärder. Förare av statliga bilar måste nämligen stanna och ta upp liftare. Bakom beslutet står det kommunistiska partiet och för dom som inte följer lagkravet väntar åtal. Att som privatperson äga en bil på Kuba tillhör ovanligheterna och trots 11,3 miljoner invånare finns blott 600 000 fordon varpå majoriteten ägs av staten. Det innebär i sin tur att nästa gång tummen åker upp och en bil stannar så kan det vara självaste presidenten bakom ratten. 

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB