Att överleva en orkan

(F o r t  M y e r s – U S A)

Den 28 september börjar som en helt vanlig höstdag i Florida men det ingen vet är att   århundradets värsta katastrof lurar runt husknuten. Strax utanför Jamaica väcker en liten ”hurricane” meteorologernas intresse. Det är vanligt så här års och inget som oroar luttrade Floridabor. Men bara ett par timmar senare tar livet en dramatisk vändning – orkanen Ian växer rekordsnabbt i styrka och monstret förutspås bli en direktträff mot Fort Myers. Vårt hem sedan drygt tjugo år tillbaka.  

Alla fönster och dörrar på huset barrikaderas samtidigt som varningssirenerna tjuter. Vi blir beordrade att evakuera då man befarar att vattnet ska stiga med upp till fyra meter och dränka staden. När vi ser huset i backspegeln är bilen packad till max och det är klart mer än de fyra resväskor som vi använde för att testa bilarnas bagageutrymme i Trafikmagasinet.

Blixtar korsar himlen, regnet öser ner och vindrutetorkarna gör ingen större nytta. Mobilen varnar konstant för dödliga tornados längs hela färdvägen från Fort Myers till West Palm Beach på östkusten samtidigt som kastvindarna får min högbyggda suv att kännas som om vi kör älgtestet. Det ingen av oss trott kunde hända har hänt. Orkanen Ian drog in med vindar på uppemot 240 kilometer i timmen eller 67 meter per sekund samtidigt som vattennivån höjdes med flera meter.

•     •     •

När det väl ljusnade var inte mycket sig likt och guvernören Ron DeSantis konstaterar att Florida drabbats av en naturkatastrof utan motstycke. Semesterparadisen Sanibel och Captiva är mer eller mindre bortspolade liksom broarna ut till barriäröarna. Fort Myers Beach, som är många svenskars favoritstrand, finns bara kvar till namnet. Majoriteten av alla bostäder är jämnade med marken och det ser ut som tidningen Tampa Bay Times beskriver det – som att en atombomb slagit ner.

•     •     •

Efter ett antal dagar i ovisshet får vi till sist tillstånd att köra hem. Vattnet har inte sjunkit undan helt när vi öppnar entrédörren och ser hur ett tjockt lager av svart illaluktande lera täcker allt från golv till tak. Fort Myers och grannstaden Cape Coral är kända för sina kanaler som på bara några minuter tar oss ut på öppet hav. Men strax intill familjens båtbrygga ligger vår 23-fotare delvis på botten. Vi är dock långt ifrån ensamma och försäkringsbolagen uppskattar skadorna till runt 750 miljarder kronor

Just nu går vi upp i gryningen och jobbar tills mörkret faller. Hela inredningen måste kastas ut och alla innerväggar kapas i ett desperat försök att stoppa mögelangrepp. Vatten, avlopp, elektricitet och internet är inte att tänka på. Det tar minst ett par veckor innan sådana självklarheter börjar fungera. Dessutom har inga affärer öppet, det är brist på flaskvatten och reservdunken börjar sjunga på sista versen. Men en hjälpsam granne berättar att det finns en mack med eget elverk där man får köpa tio liter åt gången. Med dunken i högsta hugg åker jag dit och kön är säkert 150 bilar lång.  

 •     •     •

Om bilbristen var stor före katastrofen så är den ännu större nu. Myndigheterna uppskattar att runt 385 000 bilar har förstörts eller vattenskadats av orkanen och dessa transporteras nu till andra delar av Florida för att skrotas. Men ofta är det kriminella ligor som lägger beslag på skrotbilarna, fixar till dem och säljer vidare till intet ont anande kunder. Visst är orkanen en katastrof av otroliga proportioner men jag och frugan Susanne är lyckligt lottade. Vi överlevde och våra tankar går nu till de 140 människor som inte hade samma tur.

Carl-Ingemar Perstad,

CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB