Fordonen som förtjänar tapperhetsmedalj

Krig, svält, naturkatastrofer och epidemier. Visst händer det mycket elände i världen just nu men även historiskt har kriserna avlöst varandra. Det är då vi förlitar oss på hjälporganisationer, fredsförhandlare och inte minst nya forskarrön. Men utan modiga och beskyddande färdmedel skulle ingenting vara möjligt. Winston Churchills berömda citat ”aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” stämmer mitt i prick.  Varsågoda, här är tio fordon som förtjänar tapperhetsmedalj.

    Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB

10. Citroën DS 19

Den gashydrauliska fjädringen var rent bokstavligen fjädern i hatten på Citroëns DS-modeller. Men det få vet är att uppfinningen även räddade livet på Frankrikes president den 22 augusti 1962 när tolv nationalister från ”organisation de l’armée secrète” avlossade över 140 skott mot presidentbilen i Paris. Samtliga däck punkterades men tack vare fjädringen så kunde chauffören trycka plattan i mattan och köra vidare. Två livvakter avled men Charles de Gaulle klarade sig undan med blotta förskräckelsen trots det faktum att karossen inte var bepansrad.

9. Lunar Rover

Det var 1971 som Apollo 15 lyckades få med sig världens första bil till månen. Lunar Rover var ett specialbygge från Boeing som närmast liknade en spejsad golfbil. Eftersom månens tyngdkraft är en sjättedel av jordens så vägde skapelsen bara 34 kilo i rymden och de fyra elmotorerna genererade en topphastighet på 13 km/h. Apollo 16 och Apollo 17 hade också med varsin Lunar Rover så totalt finns tre elbilar kvarlämnade på månen. Alla har varit ovärderliga forskningsverktyg och bidragit med helt ny kunskap om himlakroppens ursprung. 

8. General Humvee M998

Den sjunde oktober 2001 gick USA och Storbritannien till angrepp mot talibanregimen i Afghanistan – detta som en direkt följd av terrorattackerna mot World Trade Center i New York. Ett viktigt redskap i såväl kriget som den efterföljande jakten på al-Quaidas ledare var krigsmaskinen Humvee M998. Bakom tillverkningen stod General Motors som även lanserade civila versioner under varumärket Hummer. Talibanregimen föll snabbt men det dröjde ända tills den andra maj 2011 innan Usama bin Ladin dödades av ett amerikanskt specialförband.

7. Hägglunds bandvagn 206

Hägglunds har sitt ursprung från Örnsköldsvik och företagets makalösa bandvagnar används världen över. Modell 206 är en klassiker som tillverkats i 11 000 exemplar och tar sig fram till de otillgängligaste platserna på jorden. Vi snackar om alltifrån polarexpeditioner till svåra räddningsinsatser i djungeln och inte minst topphemliga militäruppdrag. Hägglunds 206 har plats för upp till sjutton personer och tack vare den låga vikten går bandvagnen att transportera med hjälp av flygplan eller helikopter.

6. Mercedes Unimog

Mercedes Unimog är en terränglastbil som används vid allt ifrån naturkatastrofer till att ta hand om nödställda bergsklättrare i Alperna. Modellen har i princip sett likadan ut sedan lanseringen 1948 och namnet står för ”Universal Motor Gerät”. Den senaste generationen har exempelvis begåvats med åtta växlar framåt, sex bakåt och vadningsdjupet är hela 120 centimeter. Därmed sträcker Unimog ut en hjälpande hand till inte minst humanitära organisationer och används flitigt vid såväl snöstormar som översvämningar.

5. Nissan Patrol

Nissan Patrol må ha levt ett liv i skymundan men faktum är att den anonyma modellen tillhör eliten och har kört rakt in i hjärtat på volontärarbetare världen över. Inte minst för att japanen är en baddare i terrängen och att motorn kan förses med insugningsluft genom en snorkel i takhöjd. Genom årens lopp har Patrol blivit en given medarbetare hos bland annat Förenta nationernas fredsbevarande styrkor. Den första styrkan bildades för övrigt av FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld med anledning av Suezkrisen 1956.

4. Herbert the Sherp

När svältkatastroferna avlöser varandra kan man lita på att FN:s livsmedelsprogram gör allt i sin makt för att hjälpa till. Förra året nådde hjälporganisationen 100 miljoner människor i 88 länder med matransoner och till sin hjälp har man Herbert the Sherp. Fordonet tar sig fram precis överallt och hemligheten ligger naturligtvis i de gigantiska hjulen – med ställbart lufttryck från förarplatsen. När vägarna spolats bort kan alltså Herbert simma fram med inte mindre än tvåtusen måltider i bagageutrymmet. Sherp N 1200 (som är dess rätta namn) byggs i Ukraina.

3.  Land Rover Defender

Röda Korset och Land Rover har samarbetat alltsedan 1954. Tillsammans har man förbättrat livet för miljontals människor på fyra olika kontinenter och främst använder man sig av arbetshästen Defender som skiner av styrka, duglighet och robusthet. Britten räds inga humanitära kriser och nyttjas av alltifrån läkare i Afghanistan till att förse Etiopien med matleveranser. Ofattbara 800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag och tre miljoner barn dör varje år till följd av svält.   

2. Toyota Land Cruiser

Det är inte svårt att förstå varför Toyota Land Cruiser kniper silvermedaljen. Japanen är utan tvekan en av världens bästa terrängbilar och används flitigt av hjälporganisationer som FN, Läkare utan gränser och Röda Korset. Det sägs att varenda avkrok på moder jord haft besök av en Land Cruiser och med tanke på att över tio miljoner exemplar sålts världen över de senaste sjuttio åren så är det säkert sant. Den första ”landkryssaren” såg dagens ljus 1951 och allt sedan dess har Toyotan tjänat mänskligheten i många olika skepnader.   

1.  Willys-Overland Jeep

Andra världskriget är en av de värsta händelserna i människans historia. Efter segerdagen den nionde maj 1945 så sa överbefälhavaren Dwight Eisenhower att det var ”Jeepen” som vann kriget och hyllade den oömma terrängkärran. Modellen föddes i stridens hetta och faktum är att den första prototypen togs fram på blott 49 dagar. Totalt tillverkades 650 000 exemplar under krigsåren 1941 till 1945 och resten är, som man brukar säga, historia. Jeepen förändrade världen och blev en rullande hjälte på kuppen.