Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Biebers udda Rolls

För tre år sedan försökte Justin Bieber köpa Rolls-Royce spektakulära konceptbil 103EX – men fick nobben. Kärran var varken till salu eller körbar. Kanadensaren accepterade inte ett nej utan vände sig i stället till West Coast Customs som är kända från tv-serien Pimp My Ride. Gänget accepterade utmaningen och vrålåket bygger kanske inte helt otippat på Rolls-Royce Wraith. De täckta hjulhusen är en riktig nackvridare eftersom skapelsen ser ut att sväva och priset för den något udda skapelsen landade på åtta miljoner kronor. 

Borta med vinden

Bugattis senaste mästerverk är döpt efter en kraftfull vind som bildas när lågtryck kolliderar med högtryck. Fenomenet inträffar oftast i Frankrike och det är i Molsheim som tillverkningen av nya Mistral sker. Modellen blir därmed den sista med fransmännens berömda W16-motor som debuterade redan 2005. Att vrålåket bjussar på bra drag bevisas inte minst av toppfarten á 420 km/h och därmed är nya Bugatti Mistral världens snabbaste roadster. 99 exemplar ska tillverkas och prislappen är runt 60 miljoner kronor.

Retroinspirerad Berlingo

Italienska Caselani har lagt i en högre växel och släpper nu ett retrokitt till transportbilen Citroën Berlingo. Tillbehöret ska ge den moderna skåpbilen en vintage-look inspirerad från det glada femtiotalet och närmare bestämt Citroën 2CV Fourgonnette. Det innebär stora strålkastare i fronten, korrugerad plåt längs sidorna och en rundad front med ett gigantiskt cittraemblem. Arbetet tar omkring 400 timmar och karosstillverkaren har redan nu öppnat upp orderböckerna, även om priset ännu inte offentliggjorts.

Strandade elbilsägare

Orkanen Ian har ställt till med stor förödelse i Florida och allra hårdast drabbades Cape Coral. Evakueringarna gick dock långt ifrån smärtfritt och nu höjer delstatens energimyndighet ett varningens finger för konsekvenserna av allt fler elbilar. Det bildades extremt långa köer vid laddstationerna och då processen är tidskrävande uppstod en kamp mot klockan. Mitt i allt drabbades Florida av en akut kapacitetsbrist i elnätet när hundratusentals skulle ladda samtidigt och när väl strömmen gick så fick många elbilsägare fly hals över huvud för att undkomma orkanen.

Sveriges mest sålda miljöbil

Nu har alla miljövänner något att glädja sig åt – världens mest sålda skumbil kommer nämligen som miljöbil och tillverkningen sker vid fabriken i Ljungsbro. ”Ahlgrens gröna bilar” lanseras i smakkombinationen citron, päron samt äpple och munsbitarna finns i två olika utföranden med en räckvidd på 100 respektive 130 gram per påse. Trots mängden KOL-hydrater så är kärran landets mest miljövänliga och säljs under parollen ”en god nyhet som gör gott”.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB