Att (k)lappa en elefant

F l o r i d a – U S A)

Tycker du att våra trafikregler verkar utformade av byråkrater som inte har mycket vetskap om vad som händer ute på vägarna? Då kan jag glädja dig med att det faktiskt inte är mycket bättre i USA. Om du exempelvis råkar äga en elefant och fickparkerar den i Florida så glöm för guds skull inte att betala parkeringsavgiften – annars blir det böter. Heltokigt? Javisst, men det finns en förklaring på gåtan.

Sarasota är en stad på Floridas västkust och var under många herrans år hemmabas för den världsberömda cirkusen Ringling Brothers, Barnum and Bailey. Det här var långt innan man började diskutera om djurens välmående och föreställningarna kallades för ”The Greatest Show on Earth”. Skötarna brukade motionera elefanterna på stadens gator och stannade ofta upp på parkeringar för att låta invånarna klappa flocken – men utan att betala parkeringsavgiften. En dag fick sheriffen nog och alltsedan dess kan även elefanter bötfällas. 

I dag är det helt andra trafikregler som skapar rubriker. Men det är inte för att Florida, bland många andra delstater, gör trafiken mindre säker genom att lägga ner allt vad fordonsbesiktningar heter. Om bilen spyr ut miljöfarliga avgaser eller hjulen lossnar när man kör har ingen betydelse! Att kolla upp om bilen är körsäker anses nämligen inkräkta på den personliga integriteten så när bilprovningen ändå gick back stängde man igen portarna. 

•     •     •

Nu handlar det om ljudet och då inte motorljudet. Du kan fortfarande köra helt lagligt med ”raka rör” så det ekar mellan husen. Men sedan den första juli 2022 är det däremot förbjudet att spela för hög musik när du kör. ”Musiken och basdunket studsar mellan husfasaderna och det är omöjligt att koppla av” menar polisen i Florida. Vad har man då för utrustning som mäter om den senaste hiphopmusiken spelas för högt? Tja, polisernas egna öron och hörs musiken sju meter ifrån bilen ger det 1 500 kronor i böter. 

•     •     •

Till listan över amerikanska delstater med märkliga regler hör New Jersey strax utanför New York. Här är det nämligen allt sedan 1949 förbjudet att tanka bilen själv. Det är faktiskt helt sant! När det är dags att fylla tanken får du inte gå ur bilen och eftersom det är USA skulle man kunna tro att en tankrobot öppnar locket och fyller tanken. Men icke. I stället kommer en mackanställd i uniform fram till din bil, frågar vilket oktantal och hur många gallon du önskar. Medan pumpen jobbar kollas lufttrycket i däcken och rutorna torkas av. 

Förbudet kom till eftersom alltför många som tankade själva drog utan att göra rätt för sig och fortfarande, 73 år senare, får man inte tanka på egen hand i New Jersey. Försöker du är det hela 5 500 kronor i böter men ändå verkar kunderna nöjda. Jänkarna är ju vana att sköta det mesta bakom ratten oavsett om det gäller giftermål, skilsmässor eller begravningar.

Carl-Ingemar Perstad,

CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB