Det är en spektakulär syn att se svävaren.

Livräddande svävare visas på Motorsportveckan

Motorsportveckan är mer än bilar och motorcyklar. Ett av inslagen som sticker ut på årets vecka är när Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn under lördagen kommer till Karlskoga och visar upp sin svävare Henrik Nyström.

Jessica Lindqvist, en av sällskapets frivilliga sjöräddare i Kristinehamn, berättar att sällskapet fick svävaren 2019, och att de sedan dess haft stor nytta av den. I februari i fjol räddade exempelvis två av hennes kolleger livet på två personer tack vare svävaren, en insats de senare fick utmärkelsen ”Årets sjöräddare” för.
– Den är en fantastisk resurs på is och grunt vatten.

SSRS är en helt ideell organisation som finansieras av medlemsavgifter, donationer och gåvor. Verksamhetens kärna är alla de frivilliga sjö­räddare som varje dag året runt är beredda att rycka ut för att undsätta de som råkat i sjönöd. Sällskapet medverkar vid 80 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige, och förra året hade man rekordmånga uppdrag i landet som helhet. I Kristinehamn är man idag ett femtontal frivilliga sjöräddare och vill gärna bli fler.
– Vi skulle inte ha några problem att sysselsätta i alla fall fem stycken till.

Under Motorportveckan kommer sjö­räddningen att finnas på plats vid Näset under lördagen för att visa upp Henrik Nyström och berätta om sin verksamhet. Svävaren sjösätts och svävar ut över Möckeln vid några tillfällen under dagen, en spektakulär syn för de som inte upplevt det tidigare.
– Man får se en väldigt säregen farkost, säger Jessica. Gillar man motorer gillar man svävaren, den är inte tystlåten.

Jessica ser fram emot Motorsportveckan och hoppas att många ska ta tillfället i akt att få se svävaren.
– Det ska bli jättekul att komma till Karlskoga för att visa upp Henrik Nyström, vi är jättestolta över den.

Text: Nicklas Remmegård