Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

DeLorean är tillbaka

DeLorean DMC-12 gjorde succé i filmtrilogin ”Tillbaka till framtiden” men ändå tillverkades åttiotalsikonen enbart under två år innan företaget gick i konkurs. Nu har dock Italdesign plockat fram skissblocket och resultatet är nya DeLorean Alpha 5. Givetvis lever måsvinge-dörrarna kvar och den närmare fem meter långa kärran har plats för fyra resenärer. Under den väldesignade karossen arbetar dubbla elmotorer ihop med ett batteri på 100 kWh. Alpha5 ska ta DeLorean tillbaka till framtiden – igen!

Ferrari i 3 778 bitar

Nu släpper Lego Technic en byggsats som kommer få alla stora grabbar med bensin i blodet att vilja öppna plånboken. Ferrari Daytona SP3 mäter hela femtionio centimeter på längden och med alla 3 778 bitar på plats har du ett iögonfallande mästerverk i skala 1:8. Kärran har verklighetstrogna detaljer som öppningsbara saxdörrar, avtagbart tak och en detaljerad V12:a med en åttaväxlad låda som kan manövreras med rattpaddlar. Byggsatsen finns i en begränsad upplaga á 5 000 exemplar och kostar 4 399 kronor.

Guldläge för Bondfantaster

Snart är det dags att auktionera ut en rullande klenod som är värd allt Goldfingers guld. Den 18:e augusti säljs nämligen Sir Sean Connerys privata Aston Martin DB5 under Monterey Car Week och familjen har lovat att majoriteten av pengarna ska skänkas till den framlidne skottens välgörenhetsfond. Pärlan förväntas inbringa runt 17 miljoner kronor och som en extra bonus ingår en åktur med racinglegenden Jackie Stewart som är en god vän till familjen Connery.

ID.Buzz i Star Wars-kostym

Stjärnor och galaxer, nu kraftsamlar Volkswagen tillsammans med Star Wars-serien Obi-Wan Kenobi som släppts på streamingtjänsten Disney+. Första säsongen bjuder på sex avsnitt och i huvudrollen får vi se Ewan McGregor som dessutom utsetts till ny varumärkesambassadör för Volkswagen. För att uppmärksamma samarbetet har tyskarna tagit fram två specialversioner av sin nya helelektriska folkabuss: en för den ljusa sidan av kraften och en för den mörka. Tyvärr kan man inte köpa dem, men en liten tröst är att vanliga ID.Buzz lanseras under hösten.

Landets äldsta bil rullar igen

Sveriges äldsta bil

1897 såg den första svensktillverkade bilen med förbränningsmotor dagens ljus och efter jungfrufärden i Surahammar 1898 har den trimmade hästdroskan stått parkerad i lugnets trygga vrå. Men nu, 124 år senare, sätts ingenjör Gustaf Eriksons gamla automobil återigen i rullning med hjälp av Aros Motorveteraner i Västerås. Premiärturen rullade av stapeln utanför Tekniska museet den första juni och i framsätet satt ingen mindre än astronauten Christer Fuglesang.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB