Jonas E Pölda lyckades hålla undan och vinna heatet för bilar 1966-1971.

Alla uppmanas klä sig tidsenligt när historiska tävlingen avgörs 

Velodromloppet Historic GP är Sveriges största tävling för historisk racing. De senaste 25 åren har Velodromloppet körts som en historisk racingtävling. 

Namnet Velodromloppet användes första gången redan 1959. Gelleråsbanan invigdes 1950 och 1958 byggdes banan ut med Velodromkurvan, vilket gav namnet åt tävlingen som hade sin premiär 1959. Det var ett årligt evenemang fram till 1970. Under sjuttio och åttiotalet kördes bara sporadiska lopp med namnet Velodromloppet. 1993 var första gången som Velodromloppet kördes som en historisk racingtävling. Sedan 1998 är det ett årligt återkommande evenemang för historisk racing. Tävlingen arrangeras i samarbete mellan Karlskoga MF, Racerhistoriska klubben och Gelleråsen Arena.

Stort startfält

Årets tävling har inget uttalat tema och heller ingen speciell inbjudningsklass. Tävlingen körs med samma upplägg som de andra tävlingarna i RHK:s regi, men vi räknar ändå med ett stort startfält.

Vi brukar se många norska förare, även om inte tävlingen ingår i deras kalender längre. RHK har inlett ett samarbete med Finland där Velodromloppet är den första deltävlingen. Den andra delen av landskampen körs i augusti på Ahvenisto i Finland.  

Precis som tidigare år uppmanas både publik, förare och mekaniker att klä sig tidsenligt efter den perioden som de tävlar i eller hejar på. 

Lennart Bohlin i sin Corvette.

Hemmaföraren Lennart Bohlin hade sin häftiga Corvette till salu för ett par år sedan, men när Coronan kom blev den aldrig såld. Lennart kallar därför bilen för Pandemi-Corvetten och eftersom han har den kvar kommer han att göra comeback i historisk racing på hemmabanan Gelleråsen Arena.

Här ses en snabb presentation av de olika klasserna som är med i år:

1000cc Cupen, Standard-65, GT/GTS/GTP-1965, STD & GT Ny 1966-71, STD & GT Ny 1972-1990 (inkl Grupp A), Formel Äldre (inkl Förkrigsbilar, F3 ”Midget”, Formula Junior och Nordisk Special), Formel Vee, Formel Ford, Formel Slicks (inkl F2, F3, Formel Ford 2000 och Sports 2000). 

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se