Obruten segersvit för Annika Kihlström i Bjurtjärnsloppet

På nationaldagen arrangerades Bjurtjärnsloppet för femte gången.

100-talet löpare kom till start och för femte gången segrade Annika Kihlström i damklassen.

Herrklassen vanns av Waldemar Andersson.

Loppet är fem kilometer långt och just detta år bjöd arrangörerna på en ny slinga på grusvägar genom det fina landskapet. Kring Kväggeshyttans Bygdegård bjöds också på gemytlig folkfest med nygrillat och hembakat i serveringen. Anhöriga och vänner till löparna lät sig väl smaka och passade på att mingla.

Förra årets vinnare i herrklassen, Fredrik Skogman, tog det i år lite lugnare för att springa med dottern Julia.

– Det ska bli jättekul, säger tioåriga Julia, som senare genomför loppet med bravur och kommer in på en fjärdeplats. I hejarklacken finns mamma Annika och lillasyster Ellen som är sju år och som gärna vill vara med i loppet nästa år.

I ungdomsklassen för tjejer springer Elin Ingvarsson allra snabbast.

– Det var ett helt okej lopp, men jag har lite ont i foten vilket förstörde lite, säger Elin, som vanligtvis åker skidor och spelar fotboll.

Joel Holmgård sprang snabbast av killarna och han gillar banan.

– Den var inte så kuperad, bara en liten backe på slutet, säger Joel, som tränar både cykel, skidor, löpning och orientering.

Annika Kihlström fick kämpa ordentligt i årets fajt mot Sigrid Josefsson.

– Hon flåsade mig verkligen i nacken. Jag vet att hon är snabb för vi har haft våra löparfajter genom åren, skrattar Annika, som saknar förra årets bana lite.

– Jag saknar faktiskt den jobbiga uppförsbacken som låg i början. Det var en riktig utmaning, säger hon.

24-åriga Waldemar Andersson, som vann herrklassen, är mer van vid långlopp och då framför allt på skidor.

– Jag har åkt Vasaloppet en gång, men även hela sträckan i Öppet spår fem gånger, säger han.

Waldemar bor till vardags i Uppsala, men det var hans föräldrar Carolina och Jens Andersson, som drog igång Bjurtjärnsloppet som nyinflyttade i Bjurtjärn. Själv har han aldrig bott permanent i Bjurtjärn, men gillar att spendera somrarna här.

– Vi bodde i Norrtälje tidigare och det är verkligen jättefint att istället kunna åka hit när man är ledig. Här finns både skog och vatten och det är så vackert, säger han.

Charmen med Bjurtjärnsloppet är att motionärer blandas med dem som satsar hårdare. Systrarna Anette Lindqvist och Ann-Christin Andersson Leeman säger att de är glada motionärer och berättar att de rest från Kumla och Björneborg för att delta. En tredje syster bor i trakten och det är andra gången de kommer till start i det här loppet.

– Vi vill gärna bidra till att den här fina hembygdsföreningen hålls levande och det är mysigt med sådana här lopp, säger Anette

Byalaget arrangerade loppet där Carolina och Jens Andersson ansvarade för anmälningar, start, tidtagning och prisutdelning tillsammans med övriga funktionärer. Byalaget stod även för den populära serveringen.

– Vi är nöjda med årets cirka 100 löpare. Stockholm maraton gick ju helgen innan och just idag krockar loppet med klasskampen i fotboll i Kristinehamn. Det känns kul att vi är igång igen efter pandemin, säger Carolina.

Resultat för de tre första i varje klass:

Damklassen
Annika Kihlström, Kristinehamn multisport 20.53
Sigrid Josefsson, Nilivara IS 20.55
Sofia Holmgård, Kils OK 21.38

Herrklassen
Waldemar Andersson Långhundra IF 17.50
Hjalmar Wilhelmsson, Filipstads SF 17.51
Filip Eriksson 18.87

Ungdom – flickor
Elin Ingvarsson, Granbergsdals IF 28.34
Alivia Engström, Kristinehamn 29.19
Tuva Hedlund 38.41

Ungdom – pojkar
Joel Holmgård, Grava SK 20.37
Lucas Weman, Kristinehamns Hockeyklubb 21.14
Joel Wilhelmsson, Filipstads SF 23.43

Text och foto: Eva Wiklund