Satu Olsson ställer ut kreativ mobilkonst i Kulturhuset

Just nu pågår en spännande utställning i Kulturhuset där Satu Olsson visar vackra konstverk skapade med mobilkamera och en stor dos kreativitet.

Satu Olsson har alltid gillat att fotografera, men det var först för 5-6 år sedan hon insåg att en vanlig mobilbild kan bli konst.
– Jag fick massor av uppmuntran när jag la ut mina bilder på facebook, det sporrade, säger hon.
Till vardags jobbar Satu som undersköterska i ett specialteam inom hemtjänsten i Filipstad. Men på lediga stunder jagar hon ofta nya spännande motiv med rätt ljus och rätt djup.
– Jag gillar vatten och speglingar och jag tycker om att redigera bilderna, säger Satu, som nu kommer att ställa ut ett 20-tal verk trots att det känns lite nervöst.
– Jag är ju lite feg och det känns utelämnande att ställa ut så här, men nu har jag vågat, skrattar hon.
De flesta motiv kommer från Storfors-trakten med omnejd. Här finns en bild inifrån en lektunnel, en vacker spegling av Spruthuset och en bild av Vargbron som känns som en målning.
Hon poängterar att bilderna inte ska jämföras med en fotografs bilder utan att detta är en helt egen typ av konst.
– Du får ju inte den skärpan som en systemkamera har och jag jobbar mycket med olika filter och redigering direkt i mobilen. Helt utan dyra program, säger Satu, som gärna vill inspirera andra att komma igång.
– Man blir så glad av det här. När jag ser något som är vackert och lyckas överföra det till en bild känns det härligt, säger Satu, som trivs i Storfors där hon bott i nästan hela sitt liv.
– Jag gillar att det är nära till naturen och att alla känner alla. Här kan man alltid be nån om hjälp om man behöver, säger hon.

FAKTA: Utställningen pågår hela sommaren i Kulturcaféet, centrumpl 1 (stängt v 28-31).

Text och foto: Eva Wiklund