Sveriges 10 billigaste nybilsköp

Det har aldrig varit så dyrt att köpa sig en ny småbil som nu. Allt ifrån bränslet till fordonsskatten, försäkringar, service och inte minst bilpriserna slår rekord. Årets billigaste nybilsköp kostar 129 900 kronor och tiondeplatsen närmar sig med stormsteg 200 000. Vad säger då bilindustrin till sitt försvar? Tja, att såväl standardutrustningen som kvaliteten ökat samtidigt som det kostar en rejäl slant att nå upp till dagens tuffa miljökrav. Varsågoda, här är Sveriges 10 billigaste nybilsköp 2022.

Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB

129 900:-

Dacia Sandero Essential 1,0

Årets etta är ingen överraskning och här stämmer faktiskt klyschan ”mycket bil för stålarna”. Då ska man ändå veta att Dacia Sandero tagit ett rejält kliv upp på prisstegen sedan debuten 2009. Men samma jättekliv gäller å andra sidan för designen, komforten, säkerheten och inte minst fingertoppskänslan. I maskinrummet arbetar en bensintrea på 92 hästkrafter som har sitt ursprung från koncernsyskonet Renault Clio. Det brukar sägas att man får det man betalar för, men i fallet Sandero så får man faktiskt lite mer.  

132 900:-

Hyundai i10 Essential 1,0

Hyundais minsting i10 har verkligen hittat hem på våra svenska vägar, vilket inte är så konstigt. Den senaste generationen har växt på alla ledder och är en av de rymligaste i klassen. Men även utsidan är riktigt proper och visst piggar kulören ”aqua turquoise” upp tillvaron. Nu kostar färgen visserligen 6 500 kronor extra, men lyfter också hela utseendet. Under huven arbetar en trecylindrig bensinare på 67 hästkrafter, vilket är precis samma motor som i tvillingbilen Kia Picanto.

135 900:-

Kia Picanto Advance 1,0

Kia Picanto är som sagt tvilling med Hyundai i10 och därmed lönar det sig att jämföra syskonen. Kia har exempelvis sju års nybilsgaranti medan Hyundai erbjuder fem, men det är standardutrustningen du ska hålla extra koll på. Picanto bjussar likt i10 på en 8-tums pekskärm, luftkonditionering, farthållare samt autobroms och i affären ingår även backkamera, något som saknas hos i10 Essential. Likaså har Picanto Advance femtontums aluminiumfälgar och dessa kostar 5 900 kronor extra hos Hyundai. Annars är valet hugget som stucket och man kan välja bilen med bästa dealen. 

149 900:-

Mitsubishi Space Star Comfort 1,2

Mitsubishi Space Star fick sig en rejäl ansiktslyftning 2020 och det var lagom tajmat till att japanerna började snacka om att lämna Europa. Men i slutet av förra året gjordes så en kovändning och nu ska varumärket med de tre diamanterna finnas kvar på vissa utvalda marknader – bland annat Sverige. Om vi tittar på lillstjärnan Space Star så är inte ”rymden” oändlig. Bagaget rymmer exempelvis 235 liter men då är å andra sidan komforten i baksätet helt okej. Annars är interiören en uppfräschad historia och under huven huserar en trecylindrig bensinare på 80 hästkrafter.

164 900:-

Fiat 500 Hybrid Dolcevita 1,0

Vad sägs om en ikonisk citybil med italiensk charm? Fiat 500 såg dagens ljus redan 1957 och den sextiofemåriga framgångssagan rullar vidare. Designen är lika retro som elegant och tack vare den gedigna tillvalslistan så är det lätt att sätta sin egen prägel på italienskan. Just ursprunget är dock en sanning med modifikation eftersom dagens 500 byggs i Polen. Under huven arbetar en trepip på 70 hästkrafter tillsammans med ett mildhybridsystem som faktiskt är i mildaste laget – förbrukningen ligger nämligen på 0,47 liter milen.

164 900:-

Toyota Aygo Play 1,0

Låt oss presentera listans färskaste bilnyhet vars lansering är spikad till vecka 20. Nya Toyota Aygo står nu på helt egna ben och släktskapet med såväl Citroën som Peugeot är borta med vinden. Det rör sig om en kaxig crossover som växt med 24 centimeter på längden jämfört med föregångaren och vi har provkört vidundret i Barcelona. I det här tämligen ålderstigna småbilsgänget är nya Aygo en frisk fläkt som absolut är värd att titta närmare på – inte minst för att grundpriset gör den till landets sjätte billigaste nybilsköp. I maskinrummet arbetar en trecylindrig bensinare på 72 hästkrafter.

164 990:-

Citroën C3 Feel 1,2

Citroën C3 är en uppstickare på årets topplista och lillsuven sticker ut från mängden med sin annorlunda formgivning för att inte nämna alla snillrika detaljer. Karossidorna kantas av så kallade airbumps och luftkuddarna är inte enbart för syns skull utan skyddar även mot eventuella dörruppslag. Vill du personifiera lillcittran ytterligare så finns 97 olika kombinationer och inte minst sju olika färger, varav en turkosblå tillhör våra favoriter. Motorn är en bensintrea på 82 hästkrafter som är hyffsat snål och vars köregenskaper imponerar.

179 900:-

Opel Corsa Design & Tech 1,2

Corsa betyder tävling på italienska och inget namn kan väl vara mer felaktigt än så på den storsäljande småbilen från Opel. Det blir svårt för att inte skriva omöjligt att vinna några tävlingar med den trecylindriga bensinmotorn på 75 hästar. Däremot kan man inte låta bli att imponeras över komforten och samtliga 406 centimeter har nyttjats på bästa sätt. Här har vi en stor liten bil med riklig standardutrustning till bra pris. Koncernsyskonet Peugeot 208 Active har samma motor och utrustning – men prislappen åker upp med 5 000 kronor.

181 380:-

Nissan Micra Acenta 1,0

Småbilarna representerar på sitt sätt det yttersta från varje biltillverkare. Det är här slösaktiga ingenjörer ska samsas med snåla ekonomer för att lyckas bygga det bästa och billigaste på fyra hjul. Nissan har lyckats lösa ekvationen relativt väl i den femte generationens Micra och motorn på 92 hästkrafter är exakt samma som i allianskollegan – Dacia Sandero! Nu är dock japanen 51 480 kronor dyrare och det är värt att ha i åtanke. Nissan Micra ser vid första anblicken ut att ha en tvådörrarskaross men det är en synvilla eftersom bakdörrarnas handtag ligger dolda i c-stolpen 

182 900:-

Suzuki Swift Hybrid Select 1,2

Suzuki Swift kammar hem sistaplatsen och här börjar vi närma oss 200 000 kronor, vilket är all time high. Vad får man då för pengarna? Tja, en välutrustad småbil med bensinfyra på 83 hästkrafter som försetts med mildhybridteknik. Kikar vi på interiören så känns förarmiljön fräsch med utmärkt åkkomfort. Dessutom ingår bland annat en 7-tums pekskärm med backkamera, autobroms, adaptiv farthållare och led-strålkastare. Hostar du upp ytterligare 15 000 kronor blir japanen dessutom fyrhjulsdriven och det är Suzuki ensamma om i det här småbilsgänget.

Fotnot: För att göra listan så omfattande som möjligt har vi enbart valt en bilmodell från respektive varumärke. Lokala prisskillnader och kampanjer kan förekomma.