Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

● Bilar för miljarder upp i rök

Ett jättefartyg driver just nu omkring mitt på Atlanten och lasten består av 3 965 fabriksnya drömbilar från Audi, Lamborghini, Porsche samt Volkswagen. Felicity Ace hade lastat i tyska Emden och var på väg till amerikanska Rhode Island när en storbrand bröt ut på nedersta däck strax utanför Azorerna. Eftersom det är många svårsläckta elbilar ombord så spred sig elden okontrollerat och besättningen tvingades att överge det brandskadade fartyget. Bara godsvärdet uppskattas till fyra miljarder kronor och enligt rederiet ska allt vara bortom räddning.

● Dolda kameran flyttar in

Ni har säkert sett alla roliga bilklipp som figurerar på nätet och den ena filmen är mer makaber än den andra. Att installera en så kallad dashcam i framrutan har blivit allt vanligare och nu släpper Nextbase en helt ny hjälpreda. När bilen startas så börjar kameran att spela in allt som sker under färden och själva händelseförloppet sparas på ett minneskort. Kameran har även ett intelligent parkeringsläge som automatiskt spelar in rörelse för att skydda dig mot tjuvar och parkeringsskador. Nextbase 622GW kostar 3 900 kr och går att komplettera med en bakkamera.

● Lexus är i stöten

Lexus har i dagarna släppt bilder på en kommande helelektrisk supersportbil. Formgivningen är läcker och det är snudd på omöjligt att inte förföras av designen som inspirerats av LFA:s svepande linjer. Den än så länge odöpta elbilen bjuder på svepande karosslinjer och gott om avancerad teknik, vilket resulterar i att noll till hundra ska fixas på runt två sekunder samtidigt som räckvidden är hela 70 mil. Börjar det redan nu att klia i fingrarna så måste vi tyvärr meddela att serieproduktionen ligger ett antal år bort i tiden.

● Oj, vilken rullande tavla

Det är minsann inte alla konstnärer som håller sig innanför ramarna. Jeff Koons har tröttnat på canvasdukar och med penseln i högsta hugg gått över till rullande konstverk. Amerikanaren har nämligen inlett ett samarbete med BMW och resultatet är nittionio färgsprakande M850i xDrive Gran Coupé. Motiven är inspirerade från popkonsten och insidan för tankarna till actionhjälten Spindelmannen. Varje bil tar 285 timmar att färdigställa och är lackerade i elva olika kulörer. Mästerverken kallas för ”8 X Jeff Koons” och varje exemplar kostar 3,3 miljoner kronor.

● Ta det lugnt i Danmark

I höstas var en norrman på väg hem från Tyskland efter att ha köpt sig en Lamborghini Huracan Spyder för 2,5 miljoner kronor. Färden gick via Nordjylland där färjan i Hirtshals skulle ta ekipaget hem till Norge. Fast med bara någon kilometer kvar till hamnen så klockades ägaren av polisen i 228 km/h. Nu är det rättsliga efterspelet klart och förutom att Lambon konfiskeras av myndigheterna så väntar tjugo dagars fängelse för ägaren. Danskarnas nyinförda ”vansinneskörningslag” har därmed skördat sitt första offer.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB