Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Bugatti på två hjul

Bugatti släppte i dagarna sitt första eldrivna fordon – men till skillnad från fransosernas vrålåk med över tusen hästar under huven så drivs nya Bytech for Bugatti Scooter med ynka en hästkraft. Elscootern tar dig 3,5 mil på en laddning och kan i sportläget toppa 30 knyck. Säkerheten är hög och den läckra tvåhjulingen är utrustad med blinkers, strålkastare och bromsljus. Dessutom projekteras EB-loggan snyggt i asfalten bakom scootern som kan bli din för 9 400 kronor. Det här är med andra ord den billigaste Bugattin på marknaden.

Filmbil under klubban

Nu har ett stycke filmhistoria sålts av auktionshuset Bonhams och vi snackar om jänkaren som rattades av Tom Cruise i den fyrfaldigt Oscarbelönade filmen Rain Man. Under inspelningen använde sig filmteamet av två Buick Roadmaster varav ett exemplar hamnade i den ena huvudrollsinnehavarens garage. ”Där har den stått och samlat damm under 34 år” säger Dustin Hoffman som hoppas att den nya ägaren ska vara betydligt mer kärleksfull. När klubban slogs i bordet den 27 januari så gick pärlan för 3 160 000 kronor. 

Ocean på torra land

Den danskfödde bildesignern Henrik Fisker är i stöten och hoppas surfa på framgångsvågen med hjälp av nya Ocean. Elsuvens inredning har sitt ursprung ifrån återvunna pantflaskor och fisknät från havets botten samtidigt som exteriören kommer i en rad läcka kulörer som Blue Planet, Great White och Mariana Grey. I maskinrummet arbetar en elmotor på 275 hästkrafter som fixar 44 mil innan batterierna ger upp. Fisker Ocean ska tillverkas i österrikiska Graz och instegsmodellen, som ska säljas i Sverige, har en prislapp på 450 000 kronor.

Oj, vilken isbrytare

Sun Rio är ett fraktskepp på 131 meter som transporterar bilar jorden runt och när kolossen anlände till ryska Vladivostok så fick hamnarbetarna sitt livs chock. Moder natur hade inte varit nådig mot lasten och den hårda sjögången resulterade i att mängder av fabriksnya bilar stod som isskulpturer på däck. För att överhuvudtaget kunna lasta av fordonen från Honda och Toyota så fick man bryta loss den decimetertjocka isen med kofot. Många bilar skadades och nu blir det hela ett ärende för försäkringsbolaget.

Porsche laddar för Formel E

Nu drar den åttonde säsongen av Formel E i gång och Porsches första helt elektriska sportbil blir ny safety car. Det rör sig om två Taycan Turbo S vars färgpalett representerar samtliga elva stall som tävlar under världsmästerskapet. Med Launch Control accelererar tysken från noll till hundra på 2,8 sekunder samtidigt som toppfarten är 260 km/h. Förutom saftblandare på taket så är kärrorna även utrustade med racingsäten, skyddsbur, sexpunktsbälten och brandsläckare. Det är med andra ord laddat för ett fartfyllt mästerskap.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB