Covid-19-provtagning enbart för personer med symtom

Det är mycket högt tryck på provtagningen för covid-19 och laboratoriet som analyserar proverna.

På grund av det meddelar Region Värmland att rekommendationen om provtagning tillfälligt ändras.

Endast personer med symtom ska just nu boka tid för provtagning.

Den som är symtomfri ska inte boka tid för provtagning för covid-19. Det gäller även de som bor med någon som har covid-19 eller har träffat någon som har covid-19, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Undantaget är dock vård- och omsorgspersonal som fortsatt rekommenderas att provta sig även om de är symtomfria, om de är hushålls- eller närkontakter.

– Denna förändring görs för att den provtagning som är viktigast, för dem som har symtom, ska kunna genomföras, säger Charlotta Nelsson, Chefläkare och samordnare för provtagningen i Värmland. Nu när det är ett väldigt högt tryck på provtagningen måste vi prioritera provtagning för de som är sjuka.

Text: Eva Wiklund