Bilarna som gasat raka vägen in i filmhistorien

Visst kan bilar förvandlas till rullande filmdivor och opopulärt nog stjäla rampljuset från vita dukens verkliga stjärnor. För vad vore James Bond utan sin Aston Martin DB5 med inbyggd katapultstol eller Batman utan sin atomdrivna Batmobile? Häng med oss tillbaka till framtiden i en rullande tidsmaskin från DeLorean – men innan dess blåser vi snuten med en Pontiac Trans Am. Varsågoda, här är bilarna som gasat raka vägen in i filmhistorien.

Text: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB

______________________________________________________________________________________________________________________________

10.                1970 Dodge Charger R/T

                      The Fast and the Furious

2001 gick ridån upp för den högoktaniga actionrullen ”The Fast and the Furious” med Vin Diesel och Paul Walker bakom spakarna. Biopubliken fick uppleva illegal streetracing när den är som bäst och av alla topptrimmade vrålåk så är det en Dodge Charger R/T från 1970 som etsar sig fast i minnet. Universal Pictures filmserie om kompisgänget som älskar våghalsig bilkörning är en så stor kassako att man nu är inne på den nionde rullen. Totalt har filmerna spelat in hela 55 miljarder kronor. Tja, du läste rätt!

 

9.                  1976 Pontiac Trans Am

                      Nu blåser vi snuten

Alla biltokar har sett Burt Reynolds bränna däck i biosuccén ”Nu blåser vi snuten” från 1977.

”The Bandit” tar sig an uppgiften att lasta 400 ölflak i Texas och smuggla lasten tvärs igenom landet till Georgia på 28 timmar. Belöningen? 80 000 dollar och för att vilseleda polisen så rattar Reynolds en svart Pontiac Trans AM efter konstens alla regler. Han lyckas bland annat undkomma lagens långa arm genom ett minst sagt makabert hopp över en trasig bro. Men försök inte göra om stuntet hemma – det gick åt fyra bilar innan tagningen var färdig.

 

8.                  1963 Volkswagen Typ 1

Gasen i botten, Herbie

Walt Disney tog den klassiska folkabubblan med tävlingsnummer 53 och körde rakt in i hjärtat på biopubliken 1968. ”Gasen i botten, Herbie” handlar om den otursförföljda racingföraren Jim Douglas som trots mängder av krascher i bagaget bestämmer sig för att fortsätta. Jim behöver bara hitta sig en ny kärra och då möter han Herbie – som visar sig ha både själ och hjärta. Tillsammans gör dom succé på tävlingsbanorna, vilket inte faller i god jord hos den snobbige bilhandlaren som sålde Herbie.

7.                         1967 Ford Mustang Shelby GT500 ”Eleanor”

Gone In 60 Seconds

”Gone In 60 Seconds” tog biobesökarna med storm år 2000 och med kända skådespelare som Nicolas Cage samt Angelina Jolie var det bäddat för succé. Rampljuset stals dock av bi(l)rollsinnehavaren ”Eleanor” och bakom flicknamnet döljer sig en Ford Mustang Shelby GT500 från 1967. Elva exemplar specialbyggdes till filmen av Cinema Vehicle Services men endast tre gick att köra. En av dessa såldes i början av förra året för nio miljoner kronor.

6.                         1959 Cadillac Miller-Meteor

Ghostbusters

En trio parapsykologer förlorar sitt forskningsbidrag och öppnar den egna firman Ghostbusters. De upptäcker snart att hela Manhattan är belägrat av demoner och under sin jakt använder spökjägarna en ombyggd ambulans som döpts till ECTO-1. Det är i själva verket en Cadillac Miller-Meteor från 1959 som redan i originalutförande är en riktigt ovanlig syn. General Motors tillverkade bara tjugofem exemplar och två av dessa användes i samband med filminspelningen.

 

5.                  1976 Lotus ”Wet Nellie” Esprit

                      Älskade spion

Året var 1977 då Roger Moore körde rakt ut i havet med en vattentät Lotus Esprit. Vips förvandlades bilen till en ubåt med periskop, radar och torpeder i bakluckan. Under ytan drevs ”Wet Nellie” av fyra propellrar som i sin tur hämtade sin kraft från elmotorer vars batterier låg förslutna i vattentäta behållare. Lotusen från ”Älskade spion” hittades otroligt nog av en slump 1989 då en övergiven container såldes på auktion i New York för 100 dollar. Tesla-grundaren Elon Musk fick dock betala betydligt mer när han köpte den våta drömbilen 2013.

 

4.                  1968 Ford Mustang GT 390

Bullitt

Tidernas mest spektakulära biljakt stod skådisen Steve McQueen för i den kultförklarade actionrullen ”Bullitt”. Året var 1968 och biopubliken fick uppleva något i hästväg. För det var som bekant på världens brantaste gata i San Fransisco som huvudrollsinnehavaren Frank Bullitt tryckte plattan i mattan och flög fram i sin läckra Ford Mustang GT 390. Själva biljakten tog tre veckor att filma och den rullande världsstjärnan såldes den tionde januari förra året för 35 miljoner. Vi kan avslöja att den tidigare ägaren köpte bilen 1974 för 55 000 kronor.

 

3.                  1982 DeLorean DMC-12

                      Tillbaka till framtiden

Vem kan ha missat DeLorean DMC-12 från kultfilmerna om tonåringen Marty McFly och uppfinnaren Emmett ”Doc” Brown? Vi snackar naturligtvis om ”Tillbaka till framtiden” där vi fick stifta bekantskap med denna måsvingeförsedda irländare tillverkad i rostfritt stål (grundaren John DeLorean var amerikanare men bilen byggdes i Belfast). Första filmen om den rullande tidsmaskinen hade världspremiär 1985 så stjärnstatusen kom ett par år för sent. DeLorean gick nämligen i konkurs 1983.

 

2.                  1955 Lincoln Futura

Batman

1966 dök serietidningshjälten ”Batman” upp på vita duken – fast i Sverige blev Bruce Wayne mer känd som Läderlappen. Tillsammans med Robin så bekämpade radarparet brottsligheten i Gotham City och bara tre veckor innan filminspelningen fick George Barris hedersuppdraget att skapa en Batmobile. Nu var goda råd dyra och som grundbil användes en unik Lincoln Futura från 1955. Konceptbilen såldes till Barris för en dollar och smart nog lånade han bara ut ombygget under inspelningen. 2013 såldes kärran för 40 miljoner kronor.   

 

1.                  1963 Aston Martin DB5

Goldfinger

Är man uppvuxen med Agent 007 så har Aston Martin DB5 en alldeles egen plats i hjärtat. För vem kan någonsin glömma den klassiska Bondrullen ”Goldfinger” med Sean Connery bakom ratten på ett rullande mästerverk från Q? Den legendariska DB5:an från 1963 var försedd med såväl kulsprutor i fronten som katapultstol och ett unikt röksystem. Det här är utan tvekan världens mest kända filmbil och 2019 gick originalkärran under klubban för 60 miljoner kronor.

info@cnpmedia.com