Skippa hyrbilen i USA

(F l o r i d a – U S A)

Att hyra bil i USA har alltid varit billigt och med ett bensinpris runt femman litern har semesterkassan räckt långt. Men nu är det andra tider och en hyrbil i billigaste kategorin kan gå loss på 20 000 kronor för en vecka. Tja, du läste rätt! Svenskar som väntat otåligt på att gränserna till landet i väst ska öppnas efter pandemivågen får en chock när hyrbilen är dyrare än både flygbiljetter och hotell. Men hur kunde det bli så här?

I mars 2020 flydde alla turister i takt med att pandemin spred sig i USA. Hyrbolagen stod med tiotusentals bilar som ingen ville hyra och 3 500 långtidparkerades på ett stort gräsfält vid flygplatsen i Fort Myers, Florida, när en överhettad katalysator antände terrängen. Eftersom hyrbilarna stod uppställda med millimeterprecision och inte minst återlämnats med full tank enligt villkoren så blev det en rejäl brasa.

•     •     •

Nu har Avis, Hertz, Enterprise och alla andra bolag beställt nya bilar – men halvledarbristen gör att leveranserna drar ut rejält på tiden. Lyckas du trots allt att hitta en hyrbil så räkna med att äventyret gräver ett djupt hål i plånboken. Det kan faktiskt vara lönsammare att köpa sig en bil och sälja den efter semesterveckorna i USA. Det låter inte klokt men att hyra en Chrysler 300 i en vecka kostar runt 32 000 kronoroch för samma peng kan man köpa sig en bättre begagnad Chrysler 300. Det är bara att kolla in annonserna på Craigslist eller Marketplace och jämföra själv.

•     •     •

Kanske har du alltid önskat att ha en Saab 9-3 Cabriolet på garageuppfarten? Nu har du chansen att förverkliga drömmen, fast bilen finns i USA. Ägaren vill ha18 000 kronorför sin röda Trollhättebil och när jag ringer upp prutar killen direkt till 14 000. Eller varför inte glida in på parkeringen vid Disney World i en pampig Volvo S80 med såväl skinn som ädelträ för 37 000 kronor. Mycket pengar, men det är å andra sidan vad du får betala i hyra för en mellanklassuv under sju futtiga dagar.

•     •     •

Vill du hellre köra en tvättäkta amerikanare så är mitt råd: köp den på plats! Bland alla annonser på nätet fastnar jag för en röd Ford Mustang Convertible från 1988 med V8 på 220 hästkrafter och vit canvastopp. 88:orna är ganska ovanliga och det här exemplaret har rullat mindre än 10 000 mil med blott två tidigare ägare. Undrar du över priset? 27 000 kronor, men är garanterat förhandlingsbart.

•     •     •

Det är när jag spanar in de fullstora suvarna, typ Chevrolet Suburban, hos Avis och Hertz som övertygelsen infinner sig att det är dags att köpa i stället för att hyra. Priserna har fullkomligt exploderat och för en vecka begär man 50 000 spänn. Det är alltså läge att kombinera nytta med nöje. Köp och njut av din drömbil under semestern i Florida. När det sedan är dags att flyga hem skeppar du pärlan och efter att ha korsat Atlantens böljande vågor hämtas bilen i Göteborg. Med lite tur tjänar du en hacka i stället för att ha blivit rånad vid hyrbilsdisken.

En bild som visar clipartAutomatiskt genererad beskrivning

Carl-Ingemar Perstad,

CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB