Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

Batmobile i 1360 delar

Den fjärde mars 2022 går ridån upp för biorullen ”The Batman” och det firar Lego med att släppa en helt ny byggsats i form av den senaste Batmobilen. Den 45 centimeter långa kärran består av inte mindre än 1360 delar och lär få alla bilbyggare att falla pladask. Modellen är utrustad med två ljusklossar som lyser upp tillvaron samtidigt som såväl dörrar som motorhuv går att öppna. Bruce Waynes berömda tjänstebil finns att köpa från den första januari och kostar 1 299 kronor.

Italiensk lättviktare

Vad sägs om en supersportbil tillverkad i hjärtat av Toscana? Mazzanti Evantra Pura är en läckert formgiven italienska som försetts med en V8:a på 761 hästkrafter vars ursprung kommer från Corvette. Med en matchvikt på 1 290 kilo sprintar kärran till hundra på 2,9 sekunder samtidigt som det roliga tar slut först när hastighetsmätaren noterar 360 km/h. Mazzanti Evantra Pura kommer att tillverkas i en strikt limiterad upplaga om blott fem exemplar per år och på vår fråga om priset blir svaret: ”behöver du fråga har du inte råd”.  

Laban fyller 60 år

Grattis säger vi till en rullande ikon – Renault 4L fyller nämligen sextio år. Fransosen fick ett strålande mottagande på bilsalongen i Paris 1961 och såldes under parollen: ”4 dörrar, 4 hjul, 4 sittplatser och 4 hästkrafter”. När den sista plåtlådan vinkade farväl till monteringsbandet 1991 så hade över åtta miljoner exemplar sålts på hundra marknader. Här i Sverige fick 4L snabbt smeknamnet ”Laban” och för att hylla jubilaren så visas just nu en specialutställning på fransmännens showroom L’Atelier Renault mitt på Champs-Elysées.

Lambo odlar mustasch

Det är november och vad passar då bättre än att Lamborghini rullat i gång ett samarbete med välgörenhetsorganisationen Movember. Tillsammans med 92 återförsäljare runt om i världen har man pimpat inte mindre än 1 500 supersportbilar med mustasch för att sprida budskapet om prostatacancer. Att en stilig italienare som odlat mustasch är charmig bevisas inte minst av att man bara några dagar in i november lyckats samla in ett par miljoner. Förra året lyckades Movember Foundation skramla ihop totalt 852 miljoner kronor. Imponerande!

Musk är rikast på jorden

Teslagrundaren Elon Musk är världens i särklass rikaste person och den sjunde november 2021 uppskattade Bloomberg Billionaires Index förmögenheten till, hör och häpna, 338 miljarder dollar. Elbilsgurun petade ner Amazonbossen Jeff Bezoz från tronen redan i början av året och nu har Musks förmögenhet skjutit i höjden tack vare en kraftigt stigande Tesla-aktie. Det går dock ingen större nöd på listans tvåa, Jeff Bezoz, vars förmögenhet uppskattas till 202 miljarder dollar.

Äventyrslysten Morgan

Genombrittiska Morgan har presenterat en bil för alla äventyrslystna gentlemän. Den minst sagt annorlunda skapelsen har döpts till Plus Four CX-T och blotta utseendet får dom flesta att gnugga sig i ögonen. Men du ser faktiskt rätt – det rör sig om en terrängversion med klassisk design. Vad sägs exempelvis om en integrerad skyddsbur med fyra extraljus på taket, dubbla reservhjul tillika reservdunkar och en markfrigång på 23 centimeter? Morgan CX-T Plus Four ska tillverkas i åtta exemplar och prislappen närmar sig 2,5 miljoner kronor.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB