80+ erbjuds påfyllnadsdos mot covid-19 samt influensavaccin

De personer i Värmland som är 80 år eller äldre och som är vaccinerade mot covid-19 erbjuds nu en tredje påfyllnadsdos mot covid-19. Vid samma tillfälle erbjuds de också att vaccinera sig mot säsongsinfluensa.

Tid för vaccination kan bokas från och med idag, 20 oktober, och vaccineringen påbörjas den 27 oktober.

I Storfors ges tredje dosen samt influensavaccin på Vårdcentralen, Hammargatan 3.

Läs hela pressmeddelandet på Region Värmlands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Det är viktigt för våra äldre att vaccinera sig mot den årliga säsongsinfluensan, inte minst i år eftersom det inte var någon influensa alls förra året, det naturliga skyddet är därför sämre än vanligt, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt.

– Det är också viktigt att förstärka skyddet mot covid-19 och med den här möjligheten kan man fylla på skyddet mot båda sjukdomarna samtidigt. Man får då en spruta i varje arm, säger Anna Wimmerstedt.

För att boka en påfyllnadsdos mot covid-19 ska det ha gått sex månader sedan man fick sin andra dos. Den som ännu inte grundvaccinerat sig mot covid-19 kan boka tid för det. Det är också möjlig att enbart boka en tredje påfyllnadsdos. Den som redan fått påfyllnadsdosen eller som bara vill vaccinera sig mot säsongsinfluensan kan göra det från den 9 november.

– Vi startar vaccinationen mot säsonginfluensan för den här gruppen något tidigare än för övriga grupper. På så vis kan vi förenkla för alla de som behöver båda vaccinationerna genom att erbjuda båda vaccinerna vid samma tillfälle, säger vaccinationssamordnare Anders Nordmark.

Ett brev är skickat ut till alla som är födda 1941 eller tidigare och som är folkbokförda i länet. Brevet innehåller information om erbjudandet och två hälsodeklarationer. Brevet förväntas nå dessa personer i slutet av veckan, preliminärt under fredagen.

Även personer som har hemtjänst och hemsjukvård kommer inom någon vecka att nås av erbjudande från sin kommun om en påfyllnadsdos (dos 3) från sin sjuksköterska. Inom SÄBO har vaccinationen med en påfyllnadsdos (dos 3) mot covid-19 redan genomförts. Dessa personer kommer också att få ett speciellt vaccin mot influensa i år, med förstärkt skydd, ett så kallat högdosvaccin. Den vaccinationen påbörjas inom några veckor.

Tidsbokning för vaccinationerna kan ske på två sätt:

  • Tidsbokningen på telefon 010-831 80 70. Tänk på att det går bra att ringa under hela öppettiden 8–16.
  • Det går också bra att boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se med BankID eller Freja eID plus. Sök upp Regional vaccinationsenhet.

Läs mer på webbplatsen 1177.se om hur du bokar tid och hur vaccineringen går till Länk till annan webbplats..

Här hittar du också aktuella vaccinationslokaler.

Vaccinationen mot säsonginfluensan för alla som är 65 år eller äldre, som är gravida efter vecka 16 eller som riskerar att bli allvarligt sjuka av säsongsinfluensan planeras att starta efter den 9 november.

Läs mer på 1177.se om vaccination mot säsongsinfluensan Länk till annan webbplats.

Text: Eva Wiklund