Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

All Time to Drive

För den lilla Bond-entusiasten kommer Aston Martin DB5 Junior som en skänk från ovan. Bakom skapelsen står The Little Car Company och under aluminiumkarossen arbetar en elmotor på 22 hästkrafter som toppar hela 72 km/h. Att mästerverket är 66 procent mindre än originalbilen har inte hindrat Q från att montera in roterande nummerplåtar, maskingevär i framlyktorna och med en knapptryckning kan den lille agenten även skapa rökridåer. Upplagan är 125 exemplar och storleken till trots är priset inte att leka med – eller vad sägs om 1,3 miljoner kronor!

BMW laddar med Coldplay

BMW har laddat batterierna och inleder nu ett samarbete med den brittiska popgruppen Coldplay. Inför bandets kommande världsturné ”Music of the Spheres World Tour” har BMW kraftsamlat och skrapat ihop inte mindre än fyrtio bättre begagnade elbilsbatterier som suttit under huven på i3. Alla spelningar kommer därmed att drivas med hjälp av återvunna batterier – allt för att skapa en miljövänligare konsert. Bandet fick sitt stora genombrott med låten ”Yellow” men nu tycks det vara mer grönt som gäller.

Följa John med Lambo

Bilnördar som landar på Aeroporto Guglielmo Marconi Bologna kommer att bli glatt överraskade. Flygplatsen har nämligen fått en helt ny Lamborghini Huracán EVO som ska agera följebil. Lambon är försedd med en 5.2-liters V10:a på 640 hästkrafter och ska hjälpa till att guida planen rätt efter landning. Skapelsen är designad av Centro Stile Lamborghini och har saftblandare på taket samtidigt som saxdörrarna pryds med texten ”follow me in our beautiful country”. Snacka om att följa John, ursäkta, Lamborghini!

Många strängar på sin lyra

George Harrison och Kurt Cobain har turnerat världen runt med sina. Eric Clapton sålde sin för närmare åtta miljoner medan Jimi Hendrix brände sitt exemplar. Vi snackar naturligtvis om det legendariska gitarrmärket Fender. Nu vill även Lexus visa att man har många strängar på sin lyra och inleder därför ett finstämt samarbete med musikjätten. Fender Lexus LC Stratocaster är lackerad i samma blåmetallic som japanernas flaggskepp LC 500 och ska tillverkas i blott 100 exemplar. För den som önskar lira ihop med Lexus så är priset 59 000 kronor. 

Strandbil i elbilskostym

Den skulle säljas till militären, ha plats för fyra och vara så lätt att kärran gick att landsätta med fallskärm – vi snackar naturligtvis om Mini Moke! Plåtlådan klarade dock inte armélivet särskilt bra och blev i stället en populär strandbil som tillverkades i 50 000 exemplar fram till 1993. Nu återuppstår den brittiska kultkärran med modernare materialval samt en elmotor på 45 hästkrafter som räcker till 14,4 mils körning. Mini Moke Electric kan bli din för 430 000 kronor och första leveranserna sker lagom till nästa sommar.

Sådan far, sådan son

Anton Piëch är son till den forne storägaren i Volkswagen, Ferdinand Piëch, som i sin tur är dotterson till Ferdinand Porsche. Tja, det är utan tvekan ett imponerande släktträd och nu har 47-åringen dragit i gång ett nytt schweiziskt elbilsmärke. Först ut är nya Piëch GT vars läckra design rullar mot strömmen med hjälp av tre elmotorer på totalt 600 hästkrafter. Den tvåsitsiga coupén fixar hundrastrecket på under tre sekunder samtidigt som räckvidden utlovas bli 50 mil. Anton för familjetraditionen vidare i rekordfart.

Text: Jenny Nilsson / © CNP ABFoto: CNP AB