Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

Bondbil i lyxförpackning

Aston Martin har slagit sig ihop med leksakstillverkaren Corgi lagom till världspremiären av nya Bondfilmen ”No Time to Die”. Britterna har helt enkelt återskapat världens mest ikoniska leksaksbil tillsammans med originalboxen från 1965 – fast glöm skala 1:46. Nu rör det sig om en kartong som mäter hela 566 centimeter på längden samtidigt som bredden och höjden är 270. Inuti står naturligtvis en Aston Martin DB5 i fullskala och med alla tekniska finesser från Q. Mästerverket finns att beskåda på Battersea Power Station i London.

Bugatti under kniven

Bugatti Chrion har redan charmat miljardärsklubben med sin rakbladsvassa design och enastående prestanda. Men nu släpper fransmännen en knivskarp budgetversion tillsammans med Gillette Labs. Rakhyveln är lackerad i samma blåa kulör som Chiron Pur Sport och själva bladen kan värmas upp till antingen 43 eller 50 grader för att ge den perfekta rakningen. Man skulle kunna säga att det här är rakhyvlarnas Rolls-Royce, ursäkta, Bugatti!

Fy hundan så bra

Visste du att en av världens mest populära hundleksaker härstammar från en Volkswagen? Joe Markham älskade sin hund Fritz men vovvens ständiga tuggande på allt gjorde husse galen. En dag när Joe höll på att meka med en folkabuss så fick Fritz tag i en gummidamask till en drivaxel och det visade sig att delen var den perfekta – hundleksaken! I ett garage strax utanför Denver föddes alltså idén till Kong och nu, femtio år senare, har den bilinspirerade tuggprylen sålts i miljontals exemplar.

Monopol med stjärnglans

Det populära brädspelet Monopol såg dagens ljus 1935 och nu släpper Mercedes-AMG en nyutgåva som får alla entusiaster att jubla. Eller vad sägs om att köra runt spelplanen i tidernas mest fartfyllda Monopol? Reglerna är desamma men i stället för att köpa gator handlar du läckra vrålåk samtidigt som traditionella hus och hotell fått ge vika för garage och tävlingsbanor. Här gäller det med andra ord att bygga upp en gedigen Mercedessamling tills du äger allt och priset är 1 160 kronor.  

Porsche bringar nytt hopp

1960 hoppade den alpine världsstjärnan Egon Zimmermann över en Porsche 356 strax utanför österrikiska Zürs. Det legendariska skidhoppet blev en riktig snackis och fotot användes flitigt i reklamsammanhang. Nu har Porsche gjort det igen! Den här gången var det dock inte Zimmermann som fick ta på sig skidorna utan norrmannen Aksel Lund Svindal och den röda 356:an var dessutom utbytt mot en isblå Taycan. Återskapandet av den klassiska bilden bringar därmed nytt hopp till Porsche.

Vänskap för 60 000 kr

Vem hade kunnat förutspå att en tvåsitsig elbil skulle bli en riktig nackvridare? Citroën Ami kommer nu till England och intresset är rekordstort. Efter att fransoserna öppnat upp orderboken har över 13 000 personer valt att reservera ett exemplar och betala en handpenning på 3 000 kronor. Med fulladdat batteri fixar den 241 centimeter korta elbilen upp till sju mils körning och det bästa av allt är att det inte krävs något bilkörkort då topphastigheten är 45 km/h. Ami är franska för vän och vänskapen förväntas kosta runt 60 000 kronor.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB                                                                                                                      

Foto: CNP AB