Roadtrip i fäders hjulspår

(S t o c k h o l m – U S A)

De historiskt starka banden mellan Sverige och det stora landet i väst märks inte minst på USA-kartan. Här finns mängder av städer med svenskklingande namn och vi tog bilen till delstaten Minnesota där många av våra emigrerade förfäder slog sig ner. Häng med till Borgholm, Kalmar, Mora och Stockholm – i USA. Här firar man midsommar, åker Vasaloppet och rattar naturligtvis Volvo.    

Mannen på hyrfirman i Minneapolis skakar på huvudet. De har ingen Volvo ledig, men som plåster på såren erbjuds vi den största, tyngsta och törstigaste modellen. En tre ton tung Chevrolet Suburban med åtta cylindrar och plats för nio. Utsikten från kommandobryggan är utsökt och vi sitter på första parkett för att uppleva svenskbygderna i norra USA.

Ute och cyklar

Efter vi lämnat flygplatsen i Minneapolis så dyker två välbekanta ortnamn upp på skyltarna: Mora och Stockholm. Här bor många svenskättlingar och det är lätt att förstå varför så många emigranter fastnade för Minnesota. Landskapet är grönt och böljande med insjöar, tallar och granar – precis som på hemmaplan. Svenskar fick rykte om sig att vara plikttrogna och jobba hårt. Många arbetade i skogsindustrin och efter några år erbjöds man gratis mark för att starta jordbruk. Vi närmar oss Chisago och här står Vilhelm Moberg lutad mot sin cykel. Statyn är en påminnelse om att det var hit den småländske författaren reste för att få inspiration till sina böcker om utvandrarna Karl Oskar och Kristina. Efter en kaffepaus i Lindström med sitt vattentorn som utformats som en kaffekanna med texten ”Välkommen till Lindström” så rullar färden vidare mot Mora.

Kaviar och Prästost

Med några mil kvar till målet så börjar bergen bli högre och byarna ligger allt glesare mellan mörka skogar. En staty föreställande Mora-Nisse spurtandes mot mål visar att vi kommit rätt och naturligtvis har man både sitt eget Vasalopp och Vasaloppskansli. Vi kör vidare mot Moras främsta turistattraktion som är av hästformat, eller vad sägs om en sju meter hög dalahäst? Näst på tur står den svenska huvudstaden som ligger vackert inbäddad vid Mississippifloden i grannstaten Wisconsin. En nedlagd mack visar att vi kommit till Stockholm – med 82 invånare. En souvenirbutik säljer svenska flaggor, Kalles kaviar och Prästost. Byns enda matställe har ärtsoppa på menyn varje torsdag och lagom till jul serveras lutfisk. Här existerar inga köer, bilen behöver inte låsas och det är fritt fram att parkera vart du vill. Stockholm i mitt bilhjärta ligger i USA.

Text: Carl-Ingemar Perstad och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB