Vågar du tänka stort?

För amerikanarna har det svarta guldet alltid varit heligt – men nu är risken stor att en och annan Texasbo kommer att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. I landet där storleken fortfarande har betydelse och antalet cylindrar spelar en avgörande roll inför bilvalet har Ford valt att rulla mot strömmen. Ford Explorer lanseras nu som laddhybrid och frågan är bara om den sjusitsiga bjässen kan gjuta olja på vågorna?

Ford Explorer har funnits med i jänkarnas modellprogram sedan urminnes tider och är USA:s mest sålda suv. Den senaste generationen är med sina dryga fem meter i längd och två meter i bredd en rullande hangar. Här finns utrymmen för en sjumannadelegation och ett bagage-utrymme som sväljer det mesta. Ford påstår att monstertrucken har en soppaförbrukning på 0,31 liter milen. Fake news? Vi har provkört för att få svar på frågan.

Född i Chicago

Få bilar på marknaden erbjuder så generösa utrymmen som just Explorer och jänkaren har sju rejäla sittplatser fördelade på tre sätesrader. Såväl den andra som tredje kan dessutom fällas med en enkel knapptryckning och vips får du en ”lastbil” med plats för 2 274 liter. Det märks att det här är en tvättäkta jänkare och mycket riktigt byggs suven hos Ford i Chicago. Här förser man Explorer med teknik av senaste snitt och majoriteten av bilens funktioner kan styras via en 10,1-tum stor pekskärm. Det är lätt att trivas i förarmiljön och vill du spela amerikansk countrymusik på hög volym så finns en Bang & Olufsen-anläggning med hela fjorton högtalare på 980 Watt.

Störst kör först

Att ratta Explorer PHEV är en mäktig känsla och kan närmast jämföras med att vara befälhavare på Air Force One. Man sitter högt upp, har suverän kontroll över den omgivande trafiken och här bevisas regeln att störst kör först. Bensinsexan på 363 hästkrafter arbetar tillsammans med en elmotor på 102, vilket ger en systemeffekt på 457 hästar. Därmed accelererar den 2 466 kilo tunga jänkaren till hundra km/h på imponerande sex sekunder samtidigt som man ska ta sig 4,2 mil på ren eldrift. Hur det är med bränsleförbrukningen? Tja, man ska komma ner i 0,31 liter milen med fulladdat batteri men när enbart bensinmotorn jobbar så höjs siffran till 0,84. Nu är det ändå riktigt imponerande med tanke på vikten. I staterna känns allt större, pampigare och vräkigare – något som även gäller grundpriset á 845 900 kronor. Å andra sidan byter man bort lite av det svarta guldet mot grönare skogar.   

Text: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB