Sätt fart på USA-resan

(A t l a n t a – U S A)

Hartsfield–Jackson är världens mest trafikerade flygplats och över hundra miljoner passagerare fördriver tiden här i Atlanta årligen. Det har Porsche tagit fasta på och byggt upp en avancerad testanläggning ett stenkast från landningsbanorna. Efter en kort genomgång får du sätta dig bakom sportratten på bland annat nya 911 GT3 och sedan väntar en oförglömlig upplevelse i Coca-Colas hemstad.

•     •     •

Smart är bara förnamnet och mycket riktigt har Porsche Experience Center blivit en makalös succé. Låter det intressant så missa inte att boka i förväg och det går att välja mellan 42 olika körupplevelser från nittio minuter till fyra timmar. Innan det bär av till nästa flight så missa inte att käka middag på Restaurang 356 eller ta en snabbfika på Carrera Café.

•     •     •

Kanske ligger USA:s populäraste motorsport dig närmare om hjärtat? Nascar körs på jättearenor som rymmer 150 000 åskådare med stjärnförare som Jimmie Johnson, Jeff Gordon och Dale Earnhardt. Störst av alla är Richard Petty med över tvåhundra segrar i bagaget och på Daytona International Speedway kan du besöka legendens ”körskola”. Här får du din livs chans att dra några varv på den världsberömda tri-ovalen i en tvättäkta Nascar med 850 hästar under huven.

•     •     •

Efter en intensiv teorilektion drar du på dig den flamsäkra overallen och svingar dig elegant in genom sidofönstret på en Chevrolet Camaro ZL1. Tja, tävlingsbilarna saknar dörrar! Proffsen klarar ett varv på den fyra kilometer långa banan med doserade kurvor på under minuten. Du får räkna med minst det dubbla. Men smakar det så kostar det – 2 500 kronor för fem minuter medan tiodubbla bantiden går på 21 000. Då ingår även ett diplom och en idolbild på dig själv.

•     •     •

Om du däremot inte är rädd för lite skit under naglarna så är rallycross något för dig. Flera kända USA-team har öppnat banor för entusiaster som vill testa på sporten och med lite tur får du Travis Pastrana som instruktör. Han är en av Subaruteamets mest populära förare och samarbetar med DirtFish Rally School vars komplex ligger strax utanför Seattle. Det är bara att välja om du vill ratta en fyrhjulsdriven Impreza STI eller en bakhjulsdriven BRZ.

Nu är den krassa sanningen att alla körupplevelser kostar en slant – därför har vi sparat en som är gratis till sist. För vad sägs om att sitta i passagerarsätet under en riktig amerikansk polisjakt? Jag skämtar inte, det är fullt möjligt i USA och kallas ”ride-along”. Det betyder att du får hänga med en polis under ett arbetsskift. I staterna är det mer regel än undantag att varje utryckningsfordon bemannas av en polis och därmed är passagerarsätet ledigt.

•     •     •

Innan säkerhetsbältet spänns fast måste du ta på dig en skottsäker väst och skriva under ett papper att du åker med på egen risk. Målsättningen är att öka allmänhetens förståelse för polisens tuffa vardag helt utan censur, filter eller hastighetsgränser. Det senare är lätt att förstå när den amerikanska ordningsmakten är inblandade i inte mindre än 140 avancerade biljakter – dagligen.

Carl-Ingemar Perstad,

CNP:s USA-korrespondent / © CNP AB