Dags för bilhemester

Den svenska sommaren är fantastisk och aldrig tidigare har det varit så högaktuellt att semestra på hemmaplan som nu. Vad sägs om en oförglömlig roadtrip genom sommar-Sverige samtidigt som du gynnar den viktiga turistnäringen? Vår motorjournalist Jenny Nilsson har varit ute på vift och tipsar om fem semesterpärlor från Karesuando i norr till Ystad i söder. Trevlig hemester! 

Höga Kusten – svindlande utsikter

Mellan Hörnäsand och Örnsköldsvik ligger den omtalade Högakustenbron som invigdes 1997 av kung Carl XVI Gustav. Den pampiga hängbron över Ångermanälven har pelare som reser sig 182 meter upp i skyn och är därmed ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Från det praktfulla Skuleberget kan man blicka ut över Höga Kusten som kantas av storslagen natur med höga berg och djupa dalar. Bara tre år efter bropremiären kom hela naturområdet med på Unescos prestigefyllda världsarvslista. 

Norrland – midnattssol på Norrskensvägen

Att ta riksväg 99 mellan Haparanda och Karesuando är ett riktigt äventyr. Norrskensvägen är en gemensam satsning mellan Sverige, Norge och Finland för att skapa ett attraktivt resmål över gränserna. Här kan man uppleva midnattssolen på sommaren och norrsken på vintern, besöka någon av Norrlands alla nationalparker eller doppa tårna i Torne älv. Fisket i Kukkolaforsen lockar turister över hela världen men vill du ta dig en bensträckare så kan Luppioberget med sina unika stenformationer vara värt ett besök.

Smögen – livet på en räkmacka

Under sommaren är Smögen ett av Sveriges populäraste turistmål, vilket måhända inte är så konstigt. Det gamla fiskesamhället bjuder på smala, backiga och krokiga vägar som är en fröjd att färdas på. Utsikten är fantastisk och de röda små fiskebodarna längs med kajkanten bidrar till en riktig skärgårdsidyll. Semesterfirare kan ta en båttur eller varför inte äta något gott på någon av Smögens alla fisk- och skaldjursrestauranger. Västkustens pärla har mycket att erbjuda och det är lätt att trivas som fisken i vattnet.

Öland – fika med kungen

Vad sägs om att ta dig från fastlandet över till natursköna Öland? Resan mellan Kalmar och Färjestaden sker via den 6 072 meter långa Ölandsbron som invigdes 1972. På andra sidan sundet väntar milslånga sandstränder och små pittoreska vägar som bjuder på ett underbart landskap. Kör man sedan vidare mot Borgholm kan man stanna till vid Sollidens Slott och ta en fika hos kungafamiljen. Fortsätter man resan till Ölands norra udde kan man besöka den trettiofyra meter höga fyren Långe Erik som uppfördes redan 1845.

Österlen

Österlen – kusten är klar

Österlen är något av ett paradis för många och sträcker sig från Kristianstad till Ystad. Här kan man uppleva de berömda äppelodlingarna, solgula rapsfält, vingårdar, charmiga caféer och flera gallerier. Skåne är fantastiskt på sommaren och är vårt enda landskap med tre kuster. Varför inte stanna till vid Ystad havsbad eller köra hela den långa kustremsan runt Skåne som sträcker sig hela 50 mil. Stanna gärna till och bada vid Sandhammarens strand som utsetts till Sveriges vackraste med kilometerlånga vita sanddyner.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB 

Foto: CNP AB