Helgtips v. 25 – Midsommarspecial

För andra året i rad kommer det vara en midsommar som inte blir riktigt som vanligt. Här delar vi med oss av tips på vad du kan göra för att ändå få en känsla av midsommar.

Vad är väl bättre för att komma i rätt stämning än att börja dagen med en hederlig, gammeldags svensk sommarfilm? Här finns olika vägar att gå då påfallande många gamla svartvita pärlor utspelar sig i idylliska sommarmiljöer.

Ett starkt alternativ är att blicka mot skärgården och välja någon av alla de skärgårdsfilmer som gjorts. Sjöcharmörer är en favorit (som dessutom innehåller dans på bryggor för den rätta midsommarkänslan), men det finns också titlar som Bröderna Östermans huskors, Bröderna Östermans bravader,  Saltstänk och krutgubbar och Rospiggar. Robinson i Roslagen är en lätt udda fågel i genren, och i Bröllopet på Solö spelar John ”Åsa-Nisse” Elfström spelar en osympatisk diversehandlare som försöka lura Adolf Jahrs Kalle Österman för att kunna gifta sig med dennes dotter. Åtminstone delvis kan vi också räkna in I Roslagens famn i genren. Den, som bygger på ett antal sånger av Evert Taube, är också en av få filmer där midsommar uttalat förekommer i handlingen. Den enda utöver det där jag på rak arm minns att ett midsommarfirande förekommer är Hasse Ekmans Lilla Märta kommer tillbaka eller Grevinnans snedsteg eller Den vilda jakten efter det hemliga dokumentet. Den sistnämnda har inte ett dugg med skärgården att göra, men utspelar sig på sommaren är inte bara sevärd utan makalöst rolig. Nämnde Ekman har även gjort Sommarnöje sökes, som däremot rör sig i skärgårdsmiljö. Så gör även Magistrarna på sommarlov, den fristående uppföljaren till megaklassikern Swing it, magistern!

Svensk sommar är ju dock mer än skärgården. Sommarnattens leende är lysande. Kajan går till sjöss bör inte missas. Pensionat Paradiset är ett säkert kort. Somrigt så det förslår är det också i Kärlek, solsken och sång med Åke Söderblom i huvudrollen.

De nämnda är givetvis bara en bråkdel av alla filmer som visar upp lantlig sommaridyll på det ena eller andra sättet. Välj din favorit för att sätta tonen för midsommarfirandet.

Kan du inte träffa familj och/eller vänner och känner att du börjar sakna den där jobbiga personen som alltid blir lite för full och börjar hålla låda eller dra dåliga vitsar och tycker att han (det är nästan alltid en han) är helfestlig finns som tur är räddningen nära till hands. Under särskilt stenkakeeran gjordes oerhörda mängde av både monologer och sketcher som är nästan exakt så.

Här är urvalet så stort att du får leta lite och hitta dina egna favoriter utifrån dina preferenser och vad du tycker kan passa. En personlig favorit är dock Thor Modéen och Fridolf Rhudins En bror till, där man lätt får känslan att de mycket väl kan ha luktat på groggen före inspelningen. På spritbolaget, Jonsson på spritprov och  Svensson står i spritkö med nämnde Tosse är också de riktiga höjdare. Även Gustaf Dackers nästan plågsamt vitsiga Olika benämningar på druckna kan nämnas.

Brukar dina midsomrar innefatta att någon mer eller mindre sluddrig stämmer upp i sång efter ett par knappar i västen kan några av sångaren Harry Perssons inspelningar vara ett lämpligt substitut. Jag är inte överdrivet bekant med hans karriär i övrigt men han tycks ha haft som en specialitet att framföra sånger där han låtsas vara berusad. Som exempel kan nämnas Vi vill ej gå hem ikväll, Lirum dirum och Åh, sicken fest, där den sistnämnda också kan användas som en checklista för att veta om du varit på en riktigt bra fest.

För att få till den rätta känslas av genuint och gammeldags hela konceptet midsommar bygger på bör du givetvis dricka något lätt arkaiskt, jag föreslår att du därför blandar dig en klassisk lättgrogg.

Du häller då 2,5 centiliter eau de vie i ett glas, som du sedan fyller upp med minst två deciliter vichyvatten. Vill du göra det lite festligare kan du byta ut vichyvattnet mot sockerdricka, men vichyvatten är mer på riktigt.

Fördelen med lättgrogg är att du kan dricka ganska många utan att bli jättefull. Nackdelen är att det smakar eau de vie och vichyvatten.

Ha en makalöst trevlig midsommarhelg!

Nicklas Remmegård