Helgtips v. 25

Midsommar imorgon, och därmed helgtips redan i dag. I sista helgtipsen före sommaren bjuds en sommarklassiker, en musikdokumentär som du troligen behöver se och kalla kårar i sommarvärmen. Mycket nöje, och glad sommar!

FILM Förra veckan tipsade vi om att Picassos äventyr finns på SVT Play. Nu noterar vi att en annan Hasse och Tage-klassiker, kanske den mest klassiska av dem alla, visas på SVT1 på självaste midsommarafton och därefter finns tillgänglig på Play i ytterligare en månad. En riktig sommarklassiker. Vi pratar givetvis om Att angöra en brygga. Närmare presentation troligen överflödig.

TV I måndags (med repris midsommaraftons kväll) visade SVT dokumentären Vem dödade The KLF, om stilbildande, emellanåt kontroversiella, bandet The KLF. Aktiva från 1987 till sin spektakulära exit från musikindustrin 1992 har duon blivit ett av rockhistoriens mest mytomspunna band, inte minst för sina konstnärliga ambitioner och performances (där det mest kända var att elda upp en miljon pund). Filmen berättar historien om duon som fortsätter vara gäckande gåtfull, om deras verk och karriär.

Går att se på SVT Play i ytterligare nästan två år, till och med 18 juni 2025.

TV För många har Morden i Midsomer, som rullar igång för säsongen redan på tisdag, blivit en kär sommartradition. Serien är i ärlighetens namn inte särskilt bra, men lite lagom småputtrig för en stilla sommarkväll. Missar man ett avsnitt är det sak samma, men har man inget för sig kan det fördriva tiden och fungerar alldeles utmärkt ihop med jordgubbar. Något som däremot inte bör missas av den som vill ha sina kårar betydligt kallare än de som förekommer i mysdeckarnas flaggskepp bör däremot knäppa på tv:n natten mellan fredag och lördag nästa vecka. Med start strax efter midnatt visar då SVT tre helt nya och ett gäng klassiska skräckkortfilmer under rubriken Skräcknatt. Några av filmerna, som exempelvis Matilde Sköld och Marcus Svanbergs One minute och Lars Vegas En dag efter jobbet, finns redan nu att se på SVT Play för den som inte kan ge sig till tåls. Leta bara fram kategorin skräck så hittar du alla tillgängliga kortfilmer (och andra program) i genren. Och visst kan en ljus sommarnatt vara ett bra tillfälle att närma sig en skräckfilm även för den lättskrämde.

Med det vill vi passa på att önska alla läsare en trevlig sommar, och som ett bonustips bjuda på en spellista med musik till midsommarfesten: Summer Party 2023

Nicklas Remmegård