Helgtips v. 24

En helg som denna har du förmodligen fullt upp med att besöka Motorsportveckan, sitta på uteserveringar och njuta av värmen. Men skulle du behöva en paus från solen kommer här ett knippe tips som passar utmärkt för en kort mellanlandning inomhus. Trevlig helg!

MUSIK I dag släpper Annika Norlin EP:n Stenbrott ihop med kompositören Jonas Nydesjö och Gävle symfoniorkester. EP:n innehåller tre av hennes tidigare utgivna svenska låtar i orkesterarrangemang samt två helt nya låtar. Som massivt Annika-fan tvivlar jag inte på att det kommer vara utmärkt. Tidigare exempel i genren har gett mersmak, och de som sett de konserter Norlin tidigare givit ihop med symfoniorkestrar vittnar om att det varit alldeles strålande. Känns som en tidig midsommarpresent.

FILM Från och med i dag till och med 16 juli finns Hasse och Tages klassiker Picassos äventyr att se på SVT Play. Den högst fiktiva biografin om Pablo Picasso blev vid sin premiär den mest sedda svenska filmen någonsin (en titel den dock bara fick behålla till året därpå). Det är en surrealistisk skildring av Picassos liv där han, i gestalt av Gösta Ekman, hamnar i de mest osannolika situationer. All dialog är nonsens, handlingen förs framåt av en berättarröst, en stor mängd av 1900-talets stora kulturpersonligheter flimrar förbi, liksom både Churchill och Hitler, lundaprofilen Folke ”Spuling” Lindh (som alltid syntes i Hasse Alfredsons filmer) gör den roll som förevigats som staty utanför Hasse och Tage-museet i Tomelilla. Roligt, lätt bisarrt, fyllt av infall. En modern klassiker av en anledning.

TV I veckan hade SVT:s fullkomligt ljuvliga dejtingprogram Första dejten premiär för en ny säsong. I skrivande stund finns ett avsnitt tillgängligt på SVT Play, och du bör givetvis titta på det. Feelgood-tv av bästa märke.

Nicklas Remmegård