Helgtips v. 23

En älskad anka, en film med en popikon långt ner i rollistan och en kväll med troligtvis fantastisk livemusik. Kvällens helgtips bjuder på en till synes spretig blandning som tillsammans ger en utmärkt helg.

FÖDELSEDAG I dag är det Kalle Ankas födelsedag. 89 år fyller den koleriske ankan som för första gången klev ut i offentligenheten när kortfilmen The Wise Little Hen gick upp på amerikanska biografer den 9 juni 1934. På de flesta håller i världen är Musse Pigg Disneys i särklass mest populära figur, men i några länder i framförallt norra Europa är det Ankan i sjömanskostym som ligger oss varmast om hjärtat. Vi tittar på Kalle Anka på julafton, och det är Kalle Anka som blivit den stora serietidningen. Just som seriefigur är Kalle också betydligt intressantare än Musse, inte bara för att han är en mer spännande karaktär utan för att det finns en mycket tydligare värld runt honom. Där har tecknare som framförallt Carl Barks spunnit ett stort universum av intressanta figurer: Farbror Joakim, Oppfinnar-Jocke, Alexander Lukas, Björnligan, Magica de Hex, grannen Olsson och många fler, för att inte glömma knattarna och Kajsa (vilka dock inte var uppfinningar av Barks). Ett universum som sedan utvecklats vidare av Don Rosa. Jag vet inte riktigt var jag vill komma med det här, men passa på att fira födelsedagen för en av våra mest älskade seriefigurer. Leta fram någon av dina gamla Kalletidningar, eller gå ut och köp det senaste numret, eller slå på stort och skaffa någon av de fina inbundna utgåvor av Barks och Rosa som getts ut på senare år (Don Rosas Farbror Joakims liv är som bekant ett mästerverk, som hade känts ganska omöjligt att skriva om någon i Musse Piggs universum). Eller höj bara ett glas med ett kvack.

FILM Wes Andersons filmer är alltid sevärda, och även de gånger berättelsen inte engagerat har de likfullt varit en fest för ögat. I dag har han senaste film, Asteroid City, svensk biopremiär (faktiskt en hel vecka före den amerikanska premiären, bara en sån sak). De recensioner som kommit är förvisso inte översvallande men filmen bör givetvis ses ändå, om inte annat för att Pulpsångaren Jarvis Cocker finns med i rollistan – som cowboy.

LIVEMUSIK Imorgon, lördag 10 juni, kan det vara idé att sätta sig på bussen och bege sig några mil österut. Då gästar nämligen det tämligen lysande och kritikerrosade bandet Dina Ögon ihop med Vilma Flood Klubb Mono på Under Bar Himmel i Örebro. Därtill dyker Trummor & Orgel upp på efterhänget med begränsat antal platser. Platsen är Spelgården i Wadköping, och det lär bli en helkväll med fantastisk livemusik. Kan väl knappast finnas ett bättre sätt att fira in sommaren?

TILL SIST Vi på Mnytt vill givetvis passa på att säga stort grattis till alla er som nu tar studenten. Välkomna ut i livet, ni skulle bara veta vad som väntar.

Nicklas Remmegård