Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

Biden skapar rubriker

Det blev ordentligt med liv i luckan efter att Joe Biden provkört Fords nya elbilspickup F-150. Amerikanska presidenter får nämligen lämna ifrån sig bilnycklarna på livstid efter att de svurits in och därmed överlåts all körning åt Secret Service. Efter en rundvandring i den nya fabriken ledd av Bill Ford trotsade Biden den gyllene regeln och satte sig bakom ratten för att själv få testa USA:s mest sålda flakbil i elektriskt utförande. Ska vi gissa att Biden fick sig en uppläxning av Secret Service…

GM siktar på månen

En helt ny månbil har tagit form och bakom skapelsen står General Motors tillsammans med Lockheed Martin. Fordonet är en viktig pusselbit i NASA:s kommande rymdexpedition och utvecklingen har minst sagt gått i raketfart. Lunar Terrain Vehicle är elektrisk, helt självkörande och kan ta sig längre bort från landningsplatsen än tidigare, vilket kommer väl till pass då endast fem procent av månens yta har utforskats. Det kan tyckas vara ett litet steg för människan, men är ett gigantiskt kliv för NASA.

Grönt ljus med vätgas

Vad sägs om att driva självaste Eiffeltornet med hjälp av bränsleceller? Toyotas senaste pr-trick har blivit en riktig snackis. För med hjälp av samma teknik som i nya Mirai bjöd japanerna på en ordentlig ljusshow i samband med ”Paris de l’hydrogène”. Det 324 meter höga tornet lyste upp i grönt och drevs för en kväll med hjälp av bränsleceller som alltså utvinner elektricitet genom vätgas. Toyota kommer fortsätta på det gröna spåret och under de Olympiska sommarspelen i Paris 2024 bidrar man med en bilflotta bestående av nollutsläppsfordon.

Kändisparets nya Rolls

Beyoncé och Jay-Z har lättat rejält på plånboken – kändisparet har nämligen köpt sig världens just nu dyraste bil. Rolls-Royce Boat Tail ska tillverkas i en limiterad upplaga om tre exemplar och prislappen hamnar på motsvarande 235 miljoner kronor styck. I köpet ingår dessutom två exklusiva armbandsur, ett picknickset med parasoll samt en champagnekyl som håller skumpan tempererad till exakt sex grader. Den läckra blå kulören är döpt efter parets nioåriga dotter, Blue Ivy.  

Påven byter till elbil

Påve Franciskus vill färdas miljövänligt och snart är det dags för Vatikanens första renodlade elbil att göra entré. Nu kan man fråga sig vilket varumärke som får den stora äran och svaret på frågan är – Fisker Automotive. Det blir företagets nya elsuv Ocean som blir den heliga faderns tjänstebil men först efter en rejäl ombyggnad med bland annat en skottsäker glaskupol vars tak ska förses med solceller. Därmed får elbilen ett extra krafttillskott från himlen och det passar ju utmärkt med tanke på beställarens goda ”kontakter” med ovan.

Tidlös och smart

Bugatti lanserar nu ett klockrent tillbehör som kommer få många entusiaster att dra på sig spenderarbyxorna. I samarbete med österrikiska Viita Watches släpper man nämligen en helt ny serie smartklockor. Bugatti Ceramique Edition One kommer i tre olika utföranden: Divo, Le Noire samt Pur Sport. Vad sägs exempelvis om en inbyggd gps-funktion för såväl varvtider som topphastighet? Priset är 9 000 kronor styck och då ingår en exklusiv presentbox med Bugattis berömda hästskogrill.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB