Semesterpärlor i USA

(C a p e  C o r a l  – U S A)

I takt med att Europa och USA börjar öppna upp igen efter pandemin är det dags att planera för en upplevelse utöver det vanliga och jag delar gärna med mig av mina USA-pärlor. Nästan alla har hört blueslåten “Get your kicks on Route 66”. Den 400 mil långa vägen mellan Chicago och Los Angeles är något av ett måste för den bilintresserade USA-entusiasten. Samtidigt passerar man genom tre tidszoner och åtta stater.

•     •     •

Solblekta husfasader och övergivna mackar påminner om motorvägens fornstora dagar på sextiotalet. Jänkarna har inte varit sena med att slå mynt av nostalgin runt Route 66 och på ”The Big Texan” i Texas kan du äta steken gratis – men bara om du tömmer tallriken på under en timme. En liten hake i sammanhanget är att vi pratar om en rejäl köttbit på två kilo.

En av många favoriter längs Route 66 är Calico Ghost Town som är en spökstad i ordets rätta bemärkelse. Det handlar om en samling hus från mitten på 1800-talet då Vilda Västern var som allra vildast. Calico är en gammal gruvstad där du kan vaska guld för en slant och man bjuds samtidigt på rekonstruerade scener från det amerikanska inbördeskriget. För några få dollar mer får du vara med och råna banken tillsammans med den gode, den onde och den fule. Här får alla känna sig om Clint Eastwood!  

•     •     •

I New Mexico lämnar vi Route 66 och kör upp mot Sangre de Cristo-bergen. I Taos Pueblo kan turister köpa indianskt konsthantverk samtidigt som man får lära sig allt om ursprungs-befolkningens liv tillsammans med naturen. Men deras heliga sjö ”Blue Lake” är förbjudet område om man inte tillhör Pueblostammen. Nästan lika förbjudet är det att inte tro på ufon drygt 40 mil härifrån…

•     •     •

Roswell är staden som sattes på världskartan den femte juli 1947 när ett flygande tefat kraschlandade strax intill en fårfarm. Enligt myten skall incidenten ha mörklagts av USA:s underrättelsetjänst och alltsedan dess har den sömniga ökenstaden blivit centrum för ufo-jägare. Alla är dock inte lika övertygade och den officiella förklaringen är att det var en hemlig väderballong som störtade. I stadens populära ufo-museum kan var och en bilda sig en egen uppfattning. 

•     •     •

I Minnesotas svenskbygder bör man inte missa Lindström, Mora, Scandia och de andra idyllerna med blågul bakgrund. I Mora står en staty föreställande Nisse Karlsson med sina skidor liksom kranskullan och stadens egen dalahäst är sju meter hög. Torsdagar serveras ärtsoppa och till jul dukar man upp lutfisken. Midsommar är naturligtvis den viktigaste helgen på hela året. Då klär svenskättlingarna majstången och hoppar ”små grodorna” medan de inhemska amerikanarna förvånat skakar på huvudet.

Vill du ta ett snabbt kliv från midsommar till jul så är det heller inga problem – vi är ju i USA! Leavenworth i nordvästra USA har hittat en egen nisch för att locka turister från hela värden. Bergsbyn kunde lika gärna ha legat i Bayern och skyltarna är faktiskt på tyska. Husen är klädda med juldekorationer året runt och på menyn står såväl äkta jägerschnitzel som sauerkrauten. Här går man verkligen in för de tyska traditionerna och turistbussarna kör på rad genom bergspassen för att hinna fram lagom till att julbelysningen tänds varje kväll. Därmed kan man uppleva både jul och midsommar på samma gång!

Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / © CNP AB