Helgtips v. 21

Det är fredag, solen skiner och här kommer veckans tips från kultur- och nöjesredaktionen. Trevlig helg!

TWITTER Att tipsa om något så förgängligt som innehåll på sociala medier är måhända inte helt comme-il-faut, sådant innehåll gör sig ju sällan utanför sitt sammanhang; men att undanhålla er serietecknaren, författaren, översättaren, snedtänktprofilen och dragspelsentusiasten David Nessles extremt underhållande twittertråd (länk) där han läser Åke Ohlmarks Tolkien och den svarta magin vore ett brott mot mänskligheten. I boken går Ohlmarks till storms mot JRR Tolkien, hans familj och kanske framförallt de Tolkiensällskap som bildats av fans till Tolkiens verk. Det är en fullkomligt vanvettig text, där Tolkiensällskapen jämförs med Ku Klux Klan, beskylls för djävulsdyrkan och smädas på de mest oerhörda vis. Såväl Tolkien själv som hans efterlevande nedvärderas och förtalas å det grövsta. Det må väl vara hänt, tänker du, knäppskallar och kverulanter finns det ju gott om. Så är det förvisso, men det hela får en kittlande laddning med vetskapen att det var Ohlmarks som översatte Sagan om ringen till svenska.

HOCKEYDRAMA Med undantag för urladdningen mot Schweiz har Tre Kronor inlett årets hockey-vm på sämsta tänkbara vis. Nu senast blev det förlust mot Tjeckien efter ett praktfiasko till tredjeperiod där man verkligen kan undra varför det inte togs timeout tidigt i perioden när tjeckerna reducerat till 2-1 och Sverige spelade allmänt skitdåligt. Även om det ser mörkt ut är det dock inte helt kört. Seger i de tre avslutande gruppspelsmatcherna och Tre Kronor har chansen att ta sig vidare till kvartsfinal. Det är nu i helgen det avgörs, så ratta in i SVT:s sändningar från först tre förhoppningsvis kassaskåpssäkra poäng mot Storbritannien i eftermiddag, därefter en rysare mot det alltid obehagliga Slovakien på söndag kväll innan allt, förhoppningsvis, avgörs i ett nervkittlande möte med ryssarna på måndag (okej måndag tillhör inte helgen, men tillåter mig själv att töja lite på begreppen här). Kommer Sverige klara av att ta de poäng som krävs eller kommer det bli ett av svensk hockeys i särklass största fiaskon? Oavsett vilket blir det en bit hockeyhistoria. Skulle Tre Kronor lyckas vända det här och kvalificera sig för slutspel skulle det inte förvåna mig om vi går hela vägen bara på ruset av att ha vänt en hopplös start. Annars får nog herr förbundskapten Garpenlöv skriva in sig hos arbetsförmedlingen på tisdag…

BOK Anna Focks roman Väderfenomen är en uppväxt- och familjeskildring i skuggan av det sovjetiska kärnvapenprogrammet. Under uppväxten i den lilla staden Kystjym hittar Igor en kamrat mystiskt död. Det blir startpunkten på en berättelse som sträcker sig såväl bakåt som framåt genom decennierna, där vi följer Igor från barndomen till att den tidiga medelåldern börjar nalkas. Oavsett om han befinner sig i sin hemstad, mitt i den sovjetiska punkvågen eller som forskare på universitetet finns det alltid där, ovissheten och hotet, det okända gift som förgiftar marken. Men det är också och framförallt en berättelse om familjeband, vänskap och kärlek. En berättelse om förtryck och den totalitära statens korruption. En mångbottnad roman som är lätt att ta till sig, skriven av en mycket skicklig författare. Finns som pocket.

Nicklas Remmegård