Hört & Hänt – Bilnyheter från världens alla hörn!

4 200 bilar ska skrotas 

Den åttonde september 2019 lämnade fartyget M/V Golden Ray hamnen i amerikanska Brunswick, Georgia. Men bara minuter efter att man ankrat upp så fick jättekolossen kraftig slagsida och kapsejsade. Lasten ombord bestod av inte mindre än 4 200 fabriksnya bilar och trots att det gått 1,5 år sedan olyckan så pågår fortfarande bärgningsarbetet. Operationen är extremt komplicerad och man har bara lyckats lossa drygt tusen bilar. Fartyget är klassat som totalförstört och ligger i ett naturskyddsområde, vilket har försvårat arbetet djupt.

Aston med racing i blodet

Vad sägs om en ikonisk Le Mans-vinnare i modern tappning som saknar såväl vindruta som tak? Aston Martin V12 Speedster tar oss tillbaka till tiden då engelsmännen rönte sina största tävlingsframgångar och med tillvalet DBR1 kommer vrålåket lackerat i brittiskt racinggrönt tillsammans men två specialtillverkade hjälmar. Hjärtat består av en V12:a på 700 hästkrafter som spurtar till hundra på 3,4 sekunder. Totalt kommer 88 exemplar att tillverkas och prislappen hamnar runt elva miljoner kronor.

Italien värvar Beckham

David Beckham må ha lagt fotbollsdojorna på hyllan men 46-åringen har i dagarna signerat ett nytt kontrakt med den italienska ligan och närmare bestämt Maserati. Den forne mittfältaren har fått en given plats i laget och blir därmed ny global märkesambassadör. I Maseratis senaste reklamfilm får vi se Beckham bränna gummi bakom ratten på varumärkets första suv – en Levante Trofeo. Frågan är om han med sitt gedigna fotarbete även lyckas att dribbla bort en och annan konkurrent?

Pengar rullar in

Den 30:e juni är det premiär för en ny högoktanig actionrulle med Vin Diesel i huvudrollen. Vi snackar naturligtvis om Fast & Furious och den nionde filmen bjuder i vanlig ordning på topptrimmade vrålåk. Den här gången får vi följa med gänget på en resa som sträcker sig från London till Tokyo och längs vägen får vi möta såväl gamla fiender som nya vänner. Den omåttligt populära filmserien är en rejäl kassako och har hitintills spelat in närmare 50 miljarder kronor.  

Rolls söker bi(l)odlare

Hos Rolls-Royce i Goodwood är det inte bara lyxbilar som produceras – utan även honung. Bisysslan sköts av en kvarts miljon arbetsbin som samlar in nektar från över en halv miljon träd och växter. Nu väljer britterna att bredda sina vingar genom att söka fem flitiga volontärer som vill utbilda sig till biodlare och hjälpa till att sköta anläggningen. Därmed räknar Rolls-Royce med att öka produktionen av världens mest exklusiva honung.

Skämt på största allvar

Volkswagens aprilskämt blev en riktig flopp. Nyheten släpptes en dag för tidigt och till råga på allt så har nu den amerikanska finansinspektionen inlett en utredning eftersom aktiekursen steg i samband med skämtet. För att uppmärksamma sin satsning på elbilar gick Volkswagen ut med att man skulle byta namn till ”Voltswagen” i USA. Allt hade förmodligen tagits som just ett aprilskämt om pr-avdelningen inte gjort det makabra misstaget att förväxla datumet. Nu blir alltså skämtet största allvar!        

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB