Besikta Kristinehamn i nya lokaler

2010 avreglerades besiktningsmonopolet och Svensk bilprovning delades upp i tre enheter, varav en sedermera blev Besikta. 2016 köpte man upp kedjan Clear Car och dess lokaler. Hösten 2020 blev Besikta själva uppköpta av Applus, Europas största företag inom branschen. I dagsläget har företaget 180 anställda på 152 orter.

– ”Nära Kunden” är bolagets motto, berättar områdeschef Peter Johansson.
För att uppfylla detta har man många små besiktningsställen, och flera besiktningsställen på större orter. Peters område och arbetsplats innefattar Värmland, Dalsland, Dalarna, Närke samt delar av Södermanland. Han är ständigt på resande fot.
– Många av våra besiktningsställen besiktar upp till 3500 kg, säger han. En del även tyngre fordon.

I de nya lokalerna på Broängen i Kristinehamn har man idag tillstånd att besikta upp till 3500 kg. Man har dock en lyft som även klarar tunga fordon, så i framtiden kommer antagligen även denna station kunna ta emot sådana. I dagsläget är det dock släpkärror, personbilar och MC som är aktuellt. Husvagnar och husbilar kommer man ha separata dagar för att besikta. Då får besiktaren Jonathan Lindberg-Lindeskov hjälp från Karlskoga. I den nya anläggningen finns ett väntrum, som gör att man säkrar mot Covid-19.
Besikta fortsätter växa, och nyligen etablerade man sig i Lindesberg och Örebro.

Text & foto: Leif Andersson